Wednesday, April 1, 2009

Problem li e vodata da teche dokato si miem zybite?


Хех :) започваме със статия първа :) и си мисля че просто ще ги пиша като Notes тук на профила ми щото не можах да измисля по-добър начин да ги организирам... а пък вие като ви се иска ще проверявате профила и ще виждате дали има нещо ново или ще пишете вие нещо ново щото и вие можете да оставяте Notes на моята стена така че ще има свобода на словото :)

Та реших да започна с едни от най-известните неща свърани с екология и грижата за планетата като цяло за да ви покажа че нещата не винаги стоят така както изглежда или така както сме чували или ни се струва логично.

Направо по въпроса от миене на зъби няма да спестите вода. Ще спестите де ... но зависи от мащаба с който гледате.
Около 10% от водата която се използва в света отива за така наречените \"public needs: тоест в тези 10% се включва всичко което ние възприемаме като използване на вода. Водата в чешмата, душа, тоалетното, казанче, пералнята, миялнята, поливането на градината и миенето на терасата... всичко това формира около 3% от тези 10 % останалото е Фонтани, Миене на улици, поддържане на обществени площи, малки частни предприятия, малки частни ферми.

За какво се използват останалите 90% от сладката вода която човечеството използва?
Най-големите дялове са:

Индустрия- Топло електрическите централи използват около половината от водата използвана за индустриални нужди. Прозиводството на Алуминий и хартия също използват огромни количества от вода.

Агрикултура- Около 30% отиват за ИЗКУСТВЕНО напояване при селското стопанство.

Загуби- еми просто загуби на вода при транспорта.

Та след като ви обясних че ние ( хората) за всичките си \"лични\" нужди използваме около 3% от цялата използваема вода нека да обясня за какво. Най-много използваме вода за къпане и за тоалетна. На северноамериканския континент, а струва ми се и в европа се вихри къмпания от доста време за използването на по-малки тоалетни казанчета и душове които не изискват голям дебит за да разпръснат водата хубаво.

На вас оставям да прецените колко точно аджеба хабим вода докато си мием зъбите.

Въпреки това държа да отбележа, че аз гледам да съм стриктен със затварянето на кранчето за вода докато си мия зъбите или докато сапунисвам чиниите. Просто ми се струва твърде малко усилие от моя страна за да не го направя.

Освен това бидейки достатъчно на места на които трябва да си донесеш водата от чешма която се намира на 300 метра от къщата в която си останал съм се научил че използването на вода може да бъде доста ефективно. Просто трябва малко желание и присъствие в това което правим.

Заключение:

1- Совите не са това което са. Или иначе казано нещата не винаги са така както изглеждат.

2-ро За да спестим вода можем да ползваме по-малко електричество, Да съобщим повреда във водопровода на улицата веднага като я видим, Да си сложим по-малко казанче на тоалетната или просто да сложим тухла или нещо което да измести обем в старото, Да се къпем за по-кратко, Да не си строим басейн в двора и да използваме дъждовна вода за поливане.

3-то Има много връзки които тепърва ще стават ясни... всички неща са взаимно свързани

====================================================







Хм...Едва ли си пропуснал "Състояние на страх" на Майкъл Крайтън, но ако случайно си, препоръчвам ти я.







 Ilia Rashev at 9:29am March 11


propusnal sym ja :) shte proverja mersi :)







 Stefan Naydenov at 11:25am March 11


Мдаммм. Накратко от мен - Совите не са това което са - напълно съгласен, и това се отнася за всичко, което великите (дез)информатори (т.нар. мас-медии - бел.ред.) и управляващите ресурсите, ни представят на нас (обикновените хорица) като меродавно... Като човек, работил и работещ в производството, знам колко им пука на производителите за опазване н...  Read Moreа ресурсите и околната среда. Индустриализацията е основния унищожител на природни богатства и ресурси, и това ми е пределно ясно... Бил съм свидетел на ужасни неща, като например изливането на огромни количества ненормално отровна химия в канализацията. Живял съм, също така, в сравнително индустриализиран район, където съм се нагледал на "правилното" използване на природни ресурси... Общо взето, мога да кажа, че не се и опитвам да пестя водата с някакви конкретни постъпки. Далеч (даже много далеч) съм от идеята, че точно с това ще се решат някакви проблеми... Рибата се вмирисва откъм главата... А тухлата в казанчето ще спести точно нищо.







 Stefan Naydenov at 11:27am March 11


P.S.: Обещавам да съм редовен читател на твоите статии, а може би и редовен 'коментатор' (в познатия провокатче-стил), ако нямаш против. ;)







 Ilia Rashev at 11:45am March 11


hehe super si puffy :) ama chuvstvaj se svoboden syshto taka i ti da pishesh njakakvi neshtica :) vsichki shte se radvame :)







 Stefan Naydenov at 11:59am March 11


Хе-хе... Трудно ми идва на мен музата... Някой ден може би... ;)









Всичко, което създаваме и ползваме, е извлечено от природата и там се връща- под една или друга форма. Така че според мен няма унощожение, има мутация.







 Stefan Naydenov at 11:53am March 12


Добре казано! .....Не ни остава нищо друго освен да чакаме деня, в който изворната вода ще може да се ползва за гориво... Хората вече използват сметищата за подобни цели..... А до тогава, смело изливайте препарати в канализацията! По възможност повечко калий и други полезни елементи! Съответно - пийте алкохол в големи количества, за да не премутирате!







 Stefan Naydenov at 12:01pm March 12


За допълнително инспириране (за любителя-алхимик, или какво ново и интересно да търсите по етикетите на артикулите в магазините):
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F

Лично аз съм си закупувал доста препарати с подобни надписи по етикетите, и съм се чудел какво да ги правя след употреба. Съответно, след като се начудя, ги изхвърлям в контейнера поради липса на алтернатива... надявам се и това да не доведе до някакво унищожение. Все пак хора са го произвели, явно са помислили за всичко...
...  Read More
Не знам дали не наспамих много, но какво да правя като ме влече!?








 Ilia Rashev at 2:41am March 13


hehe a taka trjabva da se pishe pishete pishete :)







 Emilia Andonova at 6:49am March 14


Биляна, точно така е. Всичко се връща под една или друга форма. Например токсичните отпадъци се заравят под земята. После се връщат при нас под формата на храна и вода, понеже се разнасят с подпочвените води и ги изяждаме под формата на плодове и зеленчуци или животните, които ядем, са си ги хапнали с храната, която те приемат, която също е расла в почва и вода.
Макар че съм сигурна, че ти не точно това имаше предвид.









Точно това имах предвид :)









Предполагам, че съдържението на едно пакетче чипс би убило човек от 1276 година примерно, случайно попаднал в днешни дни. Но нас не (или поне не веднага). Това също го имам предвид :)









Все пак продължавам да препоръчвам усилено и на всички "Състояние на страх" на Майкъл Крайтън. Винаги съм подозирала нещата, за които той пише и може би затова съм толкова пристрастна.
Категорично вярвам, че природата може да ни понесе.







 Emilia Andonova at 10:12am March 16


Изобщо не съм съгласна с теб. По-скоро ако някой от нас отиде в 1276-та година, няма да оцелее дълго.
Относно книгата, винаги съм смятала, че истерията покрай глобалното затопляне е много вредна, защото завърта хората в един спор има ли го или го няма, ние ли го причиняваме или не и в крайна сметка хората остават глухи за реалния проблем.









Дали ние ще отидем в 1276 или от там ще дойдат- все едно. Никой няма да оцелее:)
Дали ще е истерия около глобалното затопляне или около глобалното замърсяване- говорим за едно и също нещо- хората се държат в състояние на страх, което никак не ми харесва.







 Thud Nina Petkova at 10:48am March 16


Може да не ти харесва, но е удобно.







 Emilia Andonova at 11:23am March 16


За съжаление безхаберстващите са няколко стотин хиляди пъти повече от уплашените, така че не мога да се запритеснявам, че някой ще получи инфарк от страх. Повече ме вълнуват щетите, които ще причини от прекалено спокойствие.









Бих казала милиони пъти.
Както и да е, ти си мислиш "Заради такива тъпанари като нея, светът ще загине.". Аз си мисля: "Още един зомбиран "еколог", който пише от супер вредния си компютър." и така...
Давам си сметка, че спорейки, само затвърдяваме позициите си. Екологията е ниво на еволюция, което България няма да достигне скоро.
Как смяташ, днешната абсолютно куха силиконка на 20 години, която още от сега изхвърля използваната си дамска превръзка през балкона, как ще възпита детето си? Т.е. за да стигнем до еволюционното ниво на екологията, трябва да минем през доста етапи преди това.
Там, където е Илия, са стигнали до този момент и могат да си позволят тези бели кахъри ......  Read More
Седим си тука и си дъра-бърим за екология, а отвън нещата са съвсем други.







 Emilia Andonova at 12:27pm March 16


Тезата ти нещо ми убягна. Понеже имаме дълъг път за изминаване, не трябва изобщо да тръгваме по него, това ли каза?
Или че понеже някъде другаде са си решили икономическите и културни проблеми, могат да си позволят лукса, да си освежават свободното време с 'екология'? Може би трябва преди да решаваме този проблем, да решим всички останали, които са по-важни и в никакъв случай да не мислим по повече от един проблем едновременно, да не вземе да ни прегрее дъното.







 Emilia Andonova at 12:32pm March 16


Относно хвърлянето на боклука през терасата, това не проблем на екологията, а на културата. При положение, че конкретния боклук не се разгражда или рециклира, няма никакво значение къде го хвърляш. Даже си мисля, че ако се хвърля през терасата, можем да добием поне бегла визуална представа какво се случва с боклука, след като напусне дома ни. Понеже той не изчезва и не отива в космоса, нито в друго измерение.









Ето, това ми беше идеята. На първо време да видим какво правим с културата, екологията сама ще си дойде един вид.









Много си точно си схванала и идеята ми за екологията като запълване на свободното време на развитите нации.









Не се пали толкова.
По логиката на всички еколози ти си толкова голям вредител, колкото и аз. И с писането в Интернет, на пластмасовата си клавиатура, пред облъчващия монитор, до който седи облъчващия те gsm и прочие и прочие...
За да не си вредител днес, трябва да живееш в гората, абсолютно натурално.

Говорим за ЕФЕКТИВНОСТ все пак, а това зависи от КУЛТУРАТА. Така че да не слагаме каруцата пред коня.







 Ilia Rashev at 1:15pm March 16


i az napisah komentarche :) ma stana goljamo i go slojih kato note :)







 Emilia Andonova at 2:48pm March 16


Анти-еколозите винаги излизат с един и същ аргумент. Каквато и мярка да им предложиш, за каквато и вреда от каквото и да било да става дума, всичко се отхвърля с аргумента "Вие искате да се върнем в пещерите! Няма да стане!", преди информацията да е имала шанса да бъде обработена с главния мозък. Имам предположение и защо става това.
Така че може ...  Read Moreби трябва на всеки поотделно, въвлечен по някакъв начин в подобен разговор, да се каже, че не, еколозите не искат човечеството да се връща в пещерите.
Има много неща, които могат да се направят, за всяко нещо, с което сме свикнали, може да се намери алтернатива, така че да живеем природосъобразно и същевременно да запазим удобствата си. Човечеството е постигнало толкова неща! Щом сме намерили един начин, ще намерим и друг! Въпросът е просто да го потърсим.
Аз съм 'тъмно зелена' вече повече от 20 години. Знам какво беше общественото мнение по тези въпроси тогава, виждам и какво е сега. Просто не мога да не съм оптимист. Нещата се променят, хората поумняват :)







 Ilia Rashev at 2:51pm March 16


wow ti si pochnala ot ranna detska vyzrast :)
az po onova vreme se razhojdah s vyzdushna pushka i izbivah vsichko shto myrda ot ljubov kym sporta ... vinovat







 Emilia Andonova at 3:08pm March 16


По рождение съм си такава, по-изявено стана към седмата ми година. В четвърти клас имах първия си разпален спор по темата с 'друговерците', в случая представлявани от класната ми. Не се сбихме, но малко остана :)







 Ilia Rashev at 3:24pm March 16


hahaha kym ekologija chrez nasilie! :)







 Stefan Naydenov at 4:22pm March 16


Природата не може и няма да ни понесе. Ще ни отнесе със себе си. Това е.







 Ilia Rashev at 4:50pm March 16


абе идеята ми като казвах, че ще ни понесе е, че дори и да претърпи огромен катаклизъм след нас пак ще има природа и ще започне всичко да се гради на ново. верно, че може да отнеме няколко десетки хиляди години... ама аз дори съм по-оптимистичен и ми се струва че може и за по-малко да се възстанови след нас.









Ндам, очаквах, че ще бъде атакуван главния ми мозък...
Както и да е, само една черна нинджа може да победи друга черна нинджа, а аз нямам такива мераци.
Ще дам само един пример, пък ти мятай брадви, псувай на майка и обиждай на воля, пука ми.
Под засиления натиск на еколози и други талибани, праховете за пране вече са вече по-концентрирани, т.е. за...  Read More да се изпере една пералня, вече е необходим по-малко прах, замърсяването е по-малко и прочие. Какво се получи обаче? 80% от българските домакини НЕ ЗНАЯТ това. Беше споменато в няколко рекламки и край. На пакетите с прах за пране има надпис 2=20 или 6=60 или колкото там е количеството. Жена, която е свикнала да слага определено количество прах за пране 50 години, продължава да слага същото количество и сега. Изумени са колко са малки пакетите и колко по-скъпи са станали, но...трябва да сме чисти, това е положението.









И какво се получи? Същото количество прах за пране се излива в земята, само че е няколко пъти по-концентриран, повече пари за производителя (та те дори не си правят труда да се рекламират вече толкова усилено) и една голяма почерпка от Проктър&Гембъл за еколозите.









Затова казвам, че каруцата не трябва да се слага пред коня. Имаш нужда да се чувстваш полезна и да налагаш на другите начин на живот- твоя воля.









Последно, погледнете майките, бабите и лелите ви как използват прах за пране.
И ако е необходимо- обяснете.







 Emilia Andonova at 7:53am March 17


Ако смяташ, че по време на спор, всяко споменаване на думата мозък е намек към опонента, че няма такъв, то проблемът не е в мен. Аз съвсем ясно съм казала какво имам предвид.
Относно праха за пране, ползвам такъв без фосфати, без ензими и без оптически избелители. Хората, които го ползват стават все повече. До скоро такива прахове въобще не съществ...  Read Moreуваха, сега вече има голям пазар за тях и той става все по-голям.

Не съществува мярка, която да бъде взета от раз, с натискане на копче и всичко изведнъж да се оправи. Нещата стават бавно, мисленето на хората се променя трудно (особено на по-възрастните), но тенденцията е факт.







 Ilia Rashev at 10:14am March 17


absoljutno ! horata trjabva da zapochnat da se interesuvat za da se promeni neshto... ako se interesuvat te shte znajat kakyv prah i po kolko da slagat i zashto i kakvi sa posledstvijata.
Az ne go znaeh tova za prahta za prane :) ( dobre che sym laik v praneto i vinagi si cheta kakvo pishe na opakovkata :D hihihihi ) Ama super che go kaza :) sega vsichki znajat deto chetat :)







 Ilia Rashev at 10:15am March 17


verno che predi njamashe nikakvi eko produkti... to njakoi edno vremeshni sa po-eko ot segashnite eko de :) ama vse pak e jako che v magazinite ima vse poveche produkti na koito pishe eko i bio i po opakovkite im se objasnjava zashto sa eko i bio







 Ilia Rashev at 10:17am March 17


a vie dvechkite :) i dvechkite mnogo vi obicham i ste mi mili :) i shte vi pomolja da smekchite tona i da projavite razbirane kym drugata gledna tochka :)
nazdrave s edna organic jabylka :)









Наздраве :)

Мисля че поне има консенсус за това че нещата стават бавно и постепенно. Без агресивни методи и забрани.







 Ilia Rashev at 11:42am March 17


absoljutno :)





================================================================================================



 Snejana Simeonova at 12:21pm March 10


Ако беше на кирилица щеше да е толкова по-лесно...






 Ilia Rashev at 12:44pm March 10


moje da se uredi sys malko stranen prevod :)
na rabota sym ta za tuj na latinica... njama kirilica tuk :)







 Snejana Simeonova at 1:56pm March 10


abv.bg имат кирилизатор ;)







 Ilia Rashev at 1:57pm March 10


znam polzvah go veche :D







 Tania Tzenova at 6:43pm March 10


mnogo interesno! nikoga ne sym se zamisliala kyde tochno otiva vodata na sveta, a vij ti kyde. very cool!







 Nelly Olova at 5:58am March 11


Az po princip si pestia. Nikoga ne mi e techala vodata dokato mia zabi - tova daje se chudia kak ima hora deto go praviat (kakvo ti pomaga na zybite tova??), kato sapusnisvam sashto ne mi teche vodata - ne mi pomaga na sapunisvaneto :) i mn drugi takiva. Vana niamam. Dushove kratki. Kazancheto go smenihme s malko. Koito ima kashta dajdovnata voda e super :)







 Oleg Dinev at 6:14pm March 13


Super. Edin pi4 mi kaza, zashto v drugi strani miFkite bili s tapa vinagi na buton4e. Horata si zapushvat i napulvat do gore. I posle se miqt kato ot izvor grebat i naplisvat liceto - ideino.
Sega za vruzkite:
Durvetata zadurjat vodata da ne se izparqva s koeto opredelqt klimata v raiona. Pove4e durveta po-malko izparenie - po-malko susha ->po-...  Read Moremalko piteina voda za napoqvane.
Inak NAi-EFTINO e da signalizirame za spikan vodoprovod i da promenim higiennite si navici. Gledah reklama, 4e miqlnata mashina pesni mnogo pove4e voda ot ru4noto miene na sudove, no I4o e prav Elektri4estvoto korelira i natovarva vodopotreblenieto !







 Ilia Rashev at 10:31pm March 13


a taka :) za dyrvetata oshte ne mi se otvarja tema shtoto mnogo debelo shte stane :) ama shte i dode vremeto :)




No comments:

Post a Comment