Многогодишни растения

Тук ще слагам растения които са полезни ( знам как да използвам ).

Cranberry (Vaccinium oxycoccos) - http://en.wikipedia.org/wiki/Cranberry Groundcherries (Physalis) - http://en.wikipedia.org/wiki/Physalis

Wolfberry/goji berry  ( Lycium barbarum , L. chinense ) - http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry Globe Artichoke (Cynara cardunculus) артишок - http://en.wikipedia.org/wiki/Artichoke Храна, чай.

 Яде се пъпката на артишока с част от стеблото. Рецепти различни. Може да се суши и използва за чай.  Asparagus (Asparagus officinalis) аспержи - http://en.wikipedia.org/wiki/Asparagus Храна, медицина.

Младите стръкове на растението се готвят като задушени, печени, пържени, варени, на супа, на яхния и прочее. Може да се яде дори суров.

Садържа доста хубавки неща и се ползва с медицинска цел отдавна. Alfaalfa (Medicago sativa) люцерна - http://en.wikipedia.org/wiki/Alfalfa Храна на хора и животни, медицина. Фураж за пчели.

Младите стръкове на люцерната са изключително приятни за хапване и съдържат много полезни нещица.

Семената могат да бърат използвани при готвене, или покълнати за да бъдат изядени под формата на кълнове.

Като фураж за животни люцерната е на първо място със хранителната си стойност от всички видове сено. Осигурява енергийния еквивален на хранене със зърно.

Растението фиксира атмосферен азот в почвата посредством бактерии.

 Цветовете са добра храна за пчели.

 В медицината се използва заради високото съдържание на редица витамини и високото садържание на протеин. Primrose (Primula vulgaris) безстъблена иглика - http://en.wikipedia.org/wiki/Primula_vulgaris Листа, цветове.

Листа и цветовете се ядат като салата в свежо състояние. Peppermint (Mentha aquatica x Mentha spicata ) мента - http://en.wikipedia.org/wiki/Peppermint Листа , подправка, чай, екстракти, медицина. Фураж за пчели.

Листата на метната се използват за чай, екстракт на етерични масла, подправка, медицински цели.

 Растението произвежда много нектар като цъфти и е добър фураж за пчели.

 Mint (Mentha spicata) джоджен - http://en.wikipedia.org/wiki/Mentha_spicata Листа за подправка.

Почти еднакви с ментата.

Chives (Allium schoenoprasum) ситен лук - http://en.wikipedia.org/wiki/Chives Листа за храна, анти инсектицидни свойства, цветове за украса.

Листата се ползват на мястото на обикновен лук. По-слабички са на вкус и съдържание.

Цветовете се използват за декорация и букети.

Растението притежава силни анти инсектицидни свойства, но въпреки това привлича пчели с цветовете си.Patience Dock (Rumex patientia) лапад - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4 Листа за храна.

Листата се използват за супи и яхнии. Common Sorrel (Rumex acetosa) киселец - http://en.wikipedia.org/wiki/Sorrel Листа за храна.

Листата на киселеца се ползват за салати, супи и яхнии. Stinging nettle (Urtica dioica) коприва - http://en.wikipedia.org/wiki/Stinging_nettle Листа за храна, стъбла за влакна, корени за оцветител, тор, медицина, инсектицид.

Листата се ползват за храна,чай, оцветител, медицина, тор за други растения, инсектицид.

Стеблата се ползват за част от гореизброените + производство на текстил.

Корените се използват за медицина и оцветители.Strawberry (genus Fragaria) ягоди - http://en.wikipedia.org/wiki/Fragaria Плод.

Абе ягоди. :)Lowbush Blueberry (Vaccinium angustifolium) боровинка американска -  http://en.wikipedia.org/wiki/Lowbush_blueberry Плодове.

Плодовете на боровинката са на челно място по анти оксиданти. Лечебни за много неща включително зрение. 2-пъти по-виисоки нива на обиране на свободните радикали на кислорода от малината.Bilberry (Vaccinium myrtillus) боровинка българска - http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0 Плодове.

От едно семейство със американската боровинка и с подобни характеристики но по-наситен цвят и вкус. Blackberry капина - http://en.wikipedia.org/wiki/Blackberry Плод.

Капините и малините са от едно семейство та всичките хубости на малините се прехвърлят и към капините + малко допълнително здравословни екстри от семената на капините.Raspberry (Rubus ideaus) малина - http://en.wikipedia.org/wiki/Rubus_idaeus Плодове, листа.

Малините са на челните места сред плодовете по съдържание на анти оксиданти. Лечебни са по толкова много направления, че може да се приеме, че те са по-скоро медицинско растение от колкото плодно. Колко са вкусни всички знаем.

Листата се ползват за отвари ( чай ). Разбира се с лечебни свойства.Sugar maple (Acer saccharum) - клен  http://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_Maple Дървесина, сок.

Кленов сап, кленов сироп, кленова захар, забравяме за захарната тръстика това може да замени изцяло захарта.

Дървесината се ползва за подови настилки, мебели и музикални инструменти.

Есттически е просто неотразим. Трябва да се види на есен. Направо те отнася.White oak (Quercus alba)  Дъб -  http://en.wikipedia.org/wiki/White_oak   Дървесината е добра и жълъдите служат за храна на добитък и хора.

Дървесината е най-скъпо котиращата се от всички видове Дъб. Не пропуска вода и се използва за направата на каци за вино. Трудно гние. Използва се за направата на кораби, оръжия за бойни изкуства ( бокен, джо ), за мебели, за строителство, за кораби. Не се цепи лесно при сушене.

Жълъдите имат по-високо енергийно съдържание от колкото има зърното за единица маса. Използва се за храна на животни. Използва се под формата на брашно на мястото на брашното от жито. Възможно най не-горчивите от всички видове дъбове.

Sweet chestnut (Castanea sativa)  Кестен - http://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_Chestnut  Дървесина и ядки.

Дървесината е здрава издържа на гниене. Използва се за строителство, мебели и бъчви.

Кестените се използват за храна, супи, брашно и какво ли още не.

English/Persian Walnut (Juglas regia)  Орех - http://en.wikipedia.org/wiki/Juglans_regia Дървесина. Ядки. Оцветители.

Изключително скъпа дървесина за производсто на мебели, и облицовки на коли.

Ядките... абе орехи :) кой може да живее без тях?! :) Да не започвам с лечебните им свойства. Освен това може да се извлича олио.

Оцветители... Някакви кафеникави се правят за оцветяване на дрехи, не съм много запознат с процедурата.

Растението е отровно за повечето други растения които се намират под короната му та и на метри извън нея.

Common Hazel (Corylus avellana) - лешник (храст) http://en.wikipedia.org/wiki/Corylus_avellana  Предимно ядки, но и дървесина.

Дървесината не е много здрава но пък расте доста бързо. Използва се предимно за огради и строителство (в коб къщите, сламените къщи и прочее. Също така се използва за изработката на разнообразни занаятчийски нещица. Бастунчета, геги, кошници и прочее.

Ядката всички я познаваме много добре :)

Stone Pine (Pinus pinea) италиански кедър - http://en.wikipedia.org/wiki/Stone_Pine  Дървесина, ядки.

Дървесината си е обикновен чам. Та не е много специална да кажеш.

Ядките се използват от хилядолетия. Ядката на този вид кедър има най-високо съдържание на протеин (до 35%). Използват се за готвене, може да се извлича масло и разбира се да се прави пестооооо!  :)

Този кедър по принцип се води средиземноморски. Мисля си, че би могъл да вирее в някои от по-топлите краища на България. Ако не може както и за северна америка над ню джърси се търси друг вид. Има няколко вида които се използват за събиране на семена, но този е най-добър отдавна ползван и има най-високо протеиново съдържание и най-големи ядки. Тук подочувам, че известните сибирски кедри (Pinus cembra var. sibirica/Pinus sibirica Du Tour) можели да се гледат в БГ...

тъй тука да вмъкна, че до колкото разбирам въпреки че се нарича италиански кедър това растение е по-скоро бор от колкото кедър. :)

и токущо прочетох, че в резиденция Евксиноград го отглеждат сполучливо и се предполага, че в южните части на българия ще вирее.

White mulberry/ Black mulberry (Morus Alba/ Morus nigra) черница - http://en.wikipedia.org/wiki/Morus_alba    http://en.wikipedia.org/wiki/Morus_nigra

Листа, дървесина, ядки.

Листата се използват за храна на добитък или храна на копринени червеи. Също така се използват с лечебни цели. За лечебни цели се използва и кората.

Плодът е супер вкусен :) и си го хапваме суров или направен на сладко или вино. Също може да се използва за лекуване.

Дървесината е много бързо растяща и по принцип дървото се отглежда като копис. Което осигурява множество тънки клонки.

Това е едно от растенията които се засаждат по периферията на ореховото дърво за да спрат инвазията на корените и разпространението на отрова в почвата. Също така ще осигури защита от вятър на ореха от която той ще се облагодетелства. Ветро устойчиво е.

Дървото дава плод още докато е малко.

Black locust (Robinia pseudoacacia) акация - http://en.wikipedia.org/wiki/Robinia_pseudoacacia Фураж за пчели, дървесина, азотно фиксиращо, бързо растящо.

Най-богатия от видовете акация на нектар. Използва се за фураж на пчели. Също така цветовете могат да се ядат и от хора.

Дървесината е ценна ако растението достигне подходчщи размери, но в повечето случаи се ползва за издържливи на гниене колци за огради, лодки и тн. Тежко и твърдо дърво. Ценно като дърво за огрев. Бързорастящо докато е по-малко.

Работи с азотно фиксиращи бактерии и следователно обогатява почвата и може да живее в много бедна почва. Ветро устойчиво използва се за защита от вятър. Също подходящо за периферията на ореховите дървета.

Всички части от дървото са токсични за хората и животните с изключение на цветовете.

No comments:

Post a Comment