Thursday, April 30, 2009

Компост

Компост –що е то?


Това ще да е почва направена от органична материя или за по-лесно може да се приеме просто като тор.


Декомпозирането на органична материя в почва се нарича компостиране.



За почвата и колко богата на живот е тя вече съм ви споменавал, реално процеса на превръщане на органичната материя като листа, клонки, треви, трупове, плодове, изпражнения и така нататък в почва се нарича компостиране. И именно този процес обогатява почвата, така че тя да има богатите хрантелни свойства и да поддържа живота в нея и над нея.



Разграждането на органичната материя се извършва от 3 групи бактерии и вторични консуматори ( червеи и разни други безгръбначни ).



Групите бактерии се развиват в различни етапи на декомпозирането тъй като те са температурно зависими. Първо започва най-непретенциозната към температура група бактерии които в процеса на разграждане ( хранене ) отделят топлина и подготвят компоста за втората група бактерии която продължава работата на първата и подготвя за третата група бактерии.



Това което в България е доста често срещано е как по дворовете се трупат големи купчини от изпражнения на животни или от плевели, листа и други такива неща от двора. И в двата случая това са компостни купчини.



За да се развива процесът на компостиране добре са необходими подходяща температура, подходяща влажност и подходящ достъп на кислород. Ако някой от тези фактори не е осигурен се получава забавяне на процеса на разграждане. И някои странични ефекти като отделяне на миризма ( при липсата на кислород (защото процсът се превръща в анаеробен и участват бактерии които произвеждат газове които имат характерен мирис)).



След като бактериите са си свършили работата на помощ идват земните червеи и други безгръбначни.



Чрвеите които виждаме да излизат след дъжд са дъждовни червеи, а не земни червеи. Червеите които живеят в компоста и се хранят с органичната материя са доста, но най-разпространени в компостирането са „червен земен червей” и „нощен пълзач”. Те са известни и с доста други имена ама да не се впускаме в подробности. Та тези червеи живеят в среда с висока концентрация на органична материя от която те се хранят. А изпражненията на въпросните червеи дават „перфектната тор”.



Преди 2 седмици някъде ние успешно си закупихме къде 450 грама червени земни червеи на цена от 30$ което е най-ниската цена която успях да намеря. За съжаление обаче като новаци в бранша бидохме преметнати J и ни дадоха значително по-малко червеи ( около 5-10 пъти по-малко ) от колкото се очаква да има в такъв грамаж.


Както и да е има някакви червеи с които си започнахме компоста вкъщи.



Системи които използват висока концентрация на червеи за разграждането се наричат „вермикомпости” и са доста популярни за използване у дома защото могат да асимилират внушителни количества отпадъци за доста кратко време. С нашите мизерни около 50 червейчета успяхме да смелим около 1 килограм отпадъци за 2 седмици. Горе долу ама все пак доста добре.



Системата е проста слагаш в кутия ( пластмасова в случая ) някакви картони и накъсани вестници ( така нареченият „бединг” тоест постелка) слагаш органични отпадъци обелки разни от краставици, авокадо, моркови, стар хляб, натроошени черупки от яйца, домашен прах. Листа, остатъци от храна... абе каквото има... и напръскваш с вода, така че да се постигне влажността на средно изцедена домакинска гъба. Добавяш червеите и малко пръст ( да кажем за 120 литра контейнер 200-400 грама пръст) и покриваш отгоре с 5-10 сантиметра бединг. Отново напръскваш за да се достигне дадената влажност. Вече всички компоненти са на лице и спокойно можеш да забравиш компостната кутия за един хубав период от 3-4 седмици. ( в зависимост от колко храна има и колко червеи са сложени. За кутия от 120 литра 500 грама червеи би трябвало да са достатъчно.



След определеният период от 4 седмици да кажем можеш да отвориш кутията и вътре ще се вижда преди всичко пръст и малки частици недоизядена материя. Въпросната пръст реално са изпражненията на червеите които са перфектната почва с която можем да храним растенията които отглеждаме или да продаваме. Тя върви към 2$ на кило. При перфектни условия за 4-5 седмици червеите трябва да са се чифтосали два пъти тоест ще има 2 пъти снесени яйца и някъде около 6-тата седмица първите би трябвало да се излюпят. Тоест ако успееш да създадеш добри условия реално започваш освен компоста да произвеждаш и червеи. Които ако толкова няма какво да правиш в последствие можеш просто да пуснеш в градината и те ще правят почвата все по-богата и плодородна. Тези червеи могат да живеят в по-бедна на органични материали почва просто размножаването и растежа им се намалява драстично.



Казва се, че червеният земен червей яде собственото си тегло за един ден. Обаче всъщност е добре да се остави малко по-голям прозорец от време да кажем ако имате половин кило червеи в добре разработена компостна кутия ще можете да преработвате половин кило отпадъци за 2-3 дни. Особенно при започване на компоста в самото начало докато бактериите не са достатъчно процесът е значително по-бавен примерно половин кило храна за седмица-седмица и половина.



Правилно поддържаният компост ( което не е толкова трудно ) не мирише неприятно, а има мирис на чиста почва. Както като отидете в гората ако разровите пръстта ще имате такъв мирис... аз бих казал доста приятен. Мирисът е познат като „мирис на земя”. Този аромат всъщност е благодарение на определен вид бактерии които го произвеждат в процеса на хранене. Тоест ако вземете умряла почва ( която е третирана с химикали на полето или изложена на открито слънце и суша за определен период от време тя няма да мирише на нищо. Но ако вземете жива плодородна почва именно поради наличието на въпросните бактерии тя ще мирише на земя.



Червеите се хранят с всякаква органична материя, но добре поддържаният компост изключва компостирането на месо, риба, изпражнения, млечни продукти, цитросуви, много люти и много киселинни продукти. Реално червеите ще изядат всичко което им сложите обаче за да се избегнат миризми и за да се постигне максимална ефективност се избягват гореизброените неща.



Червеите са свръх чувствителни към амоняк и могат да умрат от съвсем малка концентрация. Затова всякакви амонячни продукти се забраняват и освен това се прави добра вентилация накутията на компостната кутия и на капака и. В нашия случай 2 реда дупки с най-малката бургийка която имах 3 пръста под капака и самият капак.



За да живеят червеите имат нужда да са влажни. Тоест трябва да следите да поддържате влажността на изтискана гъба през цялото време. В противен случай при суша червеите отделят собствените си течности за да овлажнят средата в която живеят ( те самите са 90% вода). И в крайна сметка умират и изсъхват. Или в другата крайност ако плуват във вода се давят.



Добре е веднъж на седмица да преравяте компостната кутия за да разрохкате почвата за да влезне достатъчно кислород за работата на бактериите. Колкото по-добре се развиват бактериите толкова по-добре за червеите толкова по-добре за нас.



Червеите не обичат светлина и винаги ще гледат да се скрият ако им е светло за това използвайте непрозрачна кутия. По принцип червеите стоят в компостната кутия ако условията там са благоприятни за тях ако се опитват да бягат значи нещо е много сериозно объркано и или трябва да се подсуши с допълнително бединг ( накъсани картони и вестници) или да се навлажни или да се спре подаването на храна или да се увеличи. Общо взето това са проблемите. Нашата кутия не се затваря добре и съм сигурен, че ако решат червеите могат да си тръгнат по всяко време ама не го правят. За тях е рай да живеят в компостната кутия, а извън нея ще умрат доста бързо. И те някак си изглежда го знаят J.



След 3-4 месеца ползване на една кутия се извършва отделянето на компоста от червеите защото при супер висока концентрация техните екскременти стават токсични за самите тях. За целта се ползват различни методи за които няма да навлизам в подробности в момента. Важното е, че получавате както запалените компостяги го наричат „черното злато”.



Ние взехме червеите в една кутийка... и като ги изливах в устроения за тях нов дом останаха малко екскременти по кутийката... едва ли има 5-10 грама. Разредих ги с вода и полях една от саксийките в които гледам репички и чесън.... ще се опитам да ви кача снимки за да видите за какво развитие става въпрос. Чесънчето е някъде около или над 40 сантиметра дълго J а репичката е на път да направи листо с площ колкото дланта ми... е айде не колкото моята ама колкото на марийка да кажем J.



Едно от много хубавите неща е, че торенето с компост направен от червеи е тотално безопасно и няма никаква вероятност да изгорите растението си. Каквато съществува ( при това доста сериозна ) при торенето директно с гасена животинска тор или изкуствена тор.



Въглеродно-Азотно съотношение. Ако трябва да навлизаме в по-висшите нива на ведмикомпоста може да се каже, че стремежа е да се постигне максимално насищане с въглерод и азот на крайния продукт ( компоста). Това се постига при пропорция 3:1 на зелените към кафявите материи. Зелени – прясна трева, обелки, листа, плодове, и тн. Кафяви- слама, сухи листа, вестници, картон, клечки.


Освен това има най-добро съотношение за най-бързо разграждане което се изразява в съотношение 25:1 тоест продуктите които имат 25 единици азот и една единица въглерод ще се разграждат най-бързо и ефективно в компостната кутия. Най-близко до това е прясна трва и листа. И доста далеч 400:1 е дървесина. Или пък 13:1 плодове.


Ама това са някакви технически подробности дето изобщо не ви трябва да знаете за да станете един примерен компостер.



Компостът ( крайният продукт ) има много тъмен черен цвят и мирише на земя. Може да се използва за директно засаждане ( не мога да си представя какво ще да изникне от това ;) ) или като добавка към почвата като тор. Може също така да се прави така нареченият компостен чай тоест да се разрежда с вода и да се полива с получената смес.



Гледах лабораторни изследвания за това как компостът направен от червеи е изключително лечебен за растенията и как засаждат растения които са вече заразени в зародиш в единия случай в обикновена почва а в другия в почва примесена с компост и бях изумен как добре се разви растението с компоста.



Освен чисто личните благинки от готовият компост, финансови от популацията на червеи и готов компост, има и доста общи благинки в цялата тая работа с компостирането. Ако всички компостираме отпадаците ( или както доста хора правят един човек компостира отпадъците на целия блок ) се намали значително замърсяването причинено от бояджийските коли по събиране на сметта. Ще се намали миризмата по улиците в жежките летни дни разпространяваща се от кофите. Ще се намали драстично отделянето на вредни газове на сметищата. И ще се подобри значително почвата навсякъде по света.



Последно гледах как посяват с червеи замърсена с черни метали почва и за една година достигат 60% редукция в наличието на въпросните метали в почвата. Не знам как става тая работа ама удивително.



Сега ще ви пратя линкчета към няколко видеота да разгледате ако ви е интересно J и с това мисля да приключвам.


Като един стар компостаджия съм готов да давам съвети всякакви ако някой реши да си направи компост вкъщи. Нашият понастоящем е с размери 30х20см и дълбок 15 см и седи в кухнята. Тоест и с нещо доста малко може да се мине. Все пак възнамерявам като се вдигне малко популацията след 2-3 седмици да ги преместя в първоначално обмисляният вариант кутия 50х35см. дълбока 35см. и там ще им е истински простор J.



http://www.youtube.com/watch?v=cRAq2chA7HA&feature=related



http://www.youtube.com/watch?v=27lFfm23Ew4&feature=related



А да забравих! Същите червеи се използват за храна на животни и за риболов. Тоест може да се намерят във въпросните магазини.



http://www.youtube.com/watch?v=eSYDtPB4_TI&feature=related



а да също забравих да кажа, че колкото по-малки са частичките които се дават на червеите толкова по-бързо ги изпапкват.



http://www.youtube.com/watch?v=JjjuYNilM60


ми нещо не можах да си намеря тия клипчета дето съм харесал преди време ама ако потърсите в нета ще видите, че е доста популярно занимание.





14 comments:

  1. Ichoooooooooooooo :) Itsaka ot Razgrad e :) hubav blog si spretnal, chetoh statiqta za kompostiraneto. utre sht ehodq da si tyrsq cherveni kaliforniiski chervei z amoq kompost, reshil sym i az da si napravq :) ta chak sega vidqh che tova e tvoi site haha :) kak si dobre li q karash? koga shte se vidim i shte pravim eko komunata ;) pozdravi ot razgrad

    ReplyDelete
  2. hej :) radvam se che ima interes kym bloga :)
    itsak... teb ne te pomnja be chovek razgrad... ja daj malko poveche info ot kyde se poznavame :) daje jenata pitah ama i tja ne pomni... ta syvsem sme v nevidenie :)

    ReplyDelete
  3. abe ei ;) memory cartata slaba haha dobre bonusi: karam sk8, jiveeh v sofia, nanashiq tavan s qna i mariq mislq snimahme chast ot edno filmche tam s kashonite, az deto izlizah ot kashona haha seti li se sega ;)
    koga sha zasajdame gorata.... gledai filma na david lawton "Establishing a food forest"

    ReplyDelete
  4. A wonderful article…. In my life, I have never seen a man be so selfless in helping others around him to get along and get working. I feel good that there are people like you too. Thanks for this great weblog of yours. Its surely going to get me to go to higher places!

    ReplyDelete
  5. 1. Как все-пак се отделят червеите от компоста? Това според мен е важен етап за да се осигури непрекъснатостта на цикъла.

    2. 3-4 седмици не ги закачаме изобщо или разбъркваме все-пак? От прочетеното мако се обърках :)
    Добре де, ама някак не ми звучи практично да си компостираме отпадъците само по веднъж на 3-4 седмици - нали всеки ден се храним и генерираме обелки и т.п. - добавяме ги върху купчината, добавяме и разбъркваме ли или трябва да имаме 21 кутии, които да наредим в редичка по реда на зареждането им и всеки ден последната да става първа и да я зареждаме наново - и така да имаме непрекъснат цикъл за ежедневно ползване?

    3. Вестниците не ми харесват особено - те са тъпкани с мастила, а мастилата могат да съдържат и доста вредни съставки (според използваната технология). Не бих искал всичко това да отиде в компоста ми, а оттам - и в храната ми. Вместо това бих разчитал повече на клечките и листата. (Между другото - какво ще правим с костилките?)

    ReplyDelete
  6. Намаляването на тежките метали в компоста най-вероятно може да означава, че те са останали в самите червеи. Ако е така, използваните за пречистване на почвата червеи биха били токсични ако ги изядат други животни или ако по някаква причина на определен етап измрат в компоста и станат на пръст.
    Евентуално може червеите да ги свързват във водоразтворими съединения, които водата лесно да отмива от почвата (т.е. ще се замърсят подпочвените води тогава), но този вариант не ми звучи правдоподобно.

    Не се споменава в процеса на компостиране от компостера да се източват течни продукти - има ли случай, когато такова нещо се налага?

    ReplyDelete
  7. таканкаа :) да отговоря на което мога от въпросите на митко.
    червеите се отделят от компоста по различни начини в зависимост от това колко прецизно искаш да направиш работата.
    вариант 1 - изсипваш компоста на сито и сееш така остават само червеите ( големите ) и недообработените продукти.
    вариант 2 - на ръка. изсипваш компоста чакаш 1 минута да се скрият на дълбоко червеите и обираш 5 милиметра или един сантиметър компост. чакаш минута и повтаряш и така докато не гъстотата на червеите не стане твърде голяма и останалото го връщаш в компостната кутия. ( аз само така съм пробвал за сега и работи добре)
    вариант 3 - слагашнайлонов плик и пробиваш дупки в него. слагаш го върху нещо в което червеите ще искат да избягат. като например нов компост или почва или нещо такова тъмно. и разстилаш компоста от горе и те червеите отиват на дъното и минават през дупките в долния съд останалото го използваш. или правиш един два курса по вариант 2 ако искаш да си по-прецизен.
    вариант 4 - правиш си 2 компоста и като искаш да изчистиш единия спираш да го храниш и храниш само другия а първия слагаш върху втория и му пробиваш дупки на дъното и те червеите си мигрират.

    и така... всичко е до въображение и конкретна ситуация.

    точна формула на колко време да ги храниш и да ги аерираш и прочее няма. всичко е на експерименти щото никой компостер не е еднакъв с друг. Аз лично в момента имам проблем с плодни мушички защото прехранвах компоста с твърде много храна и не достатъчно бединг от горе. и в момента спрях да го храня и сложих доста бединг и той полека тръгна да се връща в норма. Разбъркжаш ако ти се види, че е твърде влажен и започне да намирисва. ако не си го оставяш да си се оправя.

    храненето... най-доброто което съм открил е да ги храня веднъй на седмица-две. събирам си в кутийка с капак отпадъците които искам да им дам и веднъж на седмица ги храня. като всеки път слагам отпадъците в разлияна част на компостера. Така има един вид завъртане на червеите в кутията в кръг. Дали слагаш храната от горе или я заравяш... мисля, че по-добре е да се зарови но не дълбоко. но ако не ти се занимава просто си я слагаш от горе върху компоста но под бединга.

    костилките не ги слагаш в компоста те се разграждат изключително трудно. това не се отнася за семките. те или покълват или изгниват. ако покълнат можеш да си ги пресадиш а ако не искаш ги затрупваш пак и те изгниват и биват изядени.

    вестниците са най-лесния бединг. предполагам листа ще е по-добре във всички случаи. само дето листа не се намират целогодишно и трябва да си пазиш някъде. за да се избегне проблема с мастилата гледаш да ползваш вестници за които се знае, че се правят с хубави мастила или да гледаш по-черно белите а не цветните вестници. генерално по-кофти са цветните мастила от колкото черното.

    за тежките метали е друга история. регенерация на замърсена почва посредством червеи включва екстракцията на червеите след като са поели разните там гадости дето са били вредни. Какво ги правят след това не знам. Знал само, че има такива проекти за пречистване които работят.

    по принцип всеки компостер има дупки на дъното за да се оттича излишната вода. Аз понеже реших, че мога да се справя с точния баланс на вода в компоста не направих такива... ама трябва да кажа, че това усложнява грижата за компоста. Течността която се оттича от компоста е супер богата и е много добра за правене на течни торове и анти инсектицидни спрейове или за листно хранене. разрежда се със вода 4:1 или 8:1 за да се постигне необходимата концентрация. Течността се появява естествено защото продуктите които слагаш в компоста са предимно вода. да кажем 90% ако не балансираш с достатъчно бединг и аерация винаги се получава излишък на вода.

    ох изморих се бая писне :)

    ако има още нещо неясно питайте :)

    между другото растенията ми дават забележителни резултати от както почнах да ги храня с компост и компостен чай. Аз лично съм много доволен.

    ReplyDelete
  8. Поздравления за страхотната статия, обикновено в нета се намират статии на български само за компостерите в градините, но все пак не всички можем да живеем в къщи с дворчета. Аз си направих компостерче от 11л бутилка от мин. вода, нямам червеи и нещата стават много по-бавно, но мисля в най скоро време да си купя и някаква кутия в която да пусна и червеи (от риболовните магазини нали стават)

    ReplyDelete
  9. Ааа да и пропуснах нещо, за 3-4 седмици доста отпадъци се натрупват наистина, как така си ги пазиш в кутийка? А кутийката е пак като компостера ли - с дупки за да не се вмирише или как?

    ReplyDelete
  10. Здрасти Ди,
    Благодаря ти за милите думи и за инициативността. Ще видиш, че ще се радваш много на предприемчивостта си когато дойде време да използваш създадената почва за твоите растения. А те ще се радват още повече. Аз в момента гледам вътре в апартамента магданоз и босилек и ги храня с почва от компоста и растат като пощурели, нямам вече какво да ги правя :).
    Относно въпросите ти:
    Да рециклираш 11 литрова бутилка за компостер е много добра идея! Единствения проблем е, че е прозрачна а червеите не обичат светлина. Съветвам те ако направиш компостер с червеи по този начин да сложиш картон от вътрешните страни на бутилката, доста добре работи за да снабдява кислород и влага навсякъде в компоста и също служи за храна(пробвал съм го). Може и да оцветиш бутилката или да я покриваш с нещо.
    Не всички червеи от риболовните магазини стават. Има два основни вида червеи които се ползват за компостиране, но аз ти препоръчвам само единия защото е доста по-лесен за гледане червен торен червей мися че му казваме на български но не съм сигурен. Eisenia foetida е името на латински или redworms или red wiggler worms на английски. Това НЕ са дъждовни червеи. В рибарските магазини със сигурност ще намериш защото често се ползват за стръв.
    Относно кутията в която събирам отпадъците, идеалния вариант е да имаш херметически затворена кутия с филтри през които да минава въздуха за да не мирише. Продават се такива кутии, но аз съм привърженик на простите неща и си ги събирам в каквато падне пластмасова кутия с капак. Да започват да миришат след седмица и тогава ги давам на червеите. Аз имах 3 компоста и така спокойно разпределях отпадъците. В момента съм ги съединил в един голям компост с експериментална цел, но май не съм много доволен от резултатите за сега, още експерименти ще трябва да проведа. Не се опитвай да даваш на червеите всичките остатъци които имаш, понякога това може да е твърде много. Даваш на червеите толкова колкото те имат нужда и могат да изядат. Ако се застоява храна в компостната кутия спираш да ги храниш докато не се попривърши и пак даваш.
    Последен съвет, погрижи се малко за червеите особенно като започваш и им режи храната на малки парченца когато имаш време. Това ще увеличи ефективносстта на компостера с пъти.
    Успех и да се похвалиш с резултатите като му дойде времето.

    ReplyDelete
  11. Мисля скоро да кача някакви снимки в блога ми, от още неготовия компост за да може после да се сравнява :) а ти имаш ли някъде качени снимки на твоя компостер с червейчетата

    ReplyDelete
  12. Вчера започнах да чета блога ти :) много хубави места, много хубави снимки! Благодаря ти за красотата която внасяш.
    Намерих снимка на първият ми стартер компост. Мъничък но се разви доста добре и го преместих в голяма кутия (60 литра). Както ще видиш прозрачна кутия с картон от вътре.
    http://picasaweb.google.com/iliarashev/Rastenijca#5330880684160137170
    Нямам снимки на по-големите кутии. Ама ето линк как изглежда и моя http://wormgirlmontreal.wordpress.com/worm-store-montreal/ аз даже точно от това момиче си купих първия стартер кит с червейчета. Бях разочарован колко са малко, но пък червеийчетата се оказаха много сполучливи и лесни за гледане за разлика от едни nightcrawlers които взех в последствие.
    Успех. :)

    ReplyDelete
  13. Здравей, преди няколко месеца попаднах на този пост в търсене на информация за създаването на компостер за тези, които живеят в апартамент. Много ме зарадва да открия, че някой вече го е реализирал успешно, а споделените съвети и опит ме насърчиха още повече. Едва изчаках да се стопи снега, снабдих се с червейчетата (около 140-150 бр) и една кофа (20-литрова). Пробих дупки на кофата, накъсах листи за бединга (използвах листи А4, на които едностранно е печатан с текст), и сложих червеите. За храна им сложих малко прясно зеле, едно крайче от хляб и няколко вида билки, от които по-рано си бях правила чай. И затрових капака с мисълта да не го отварям по-рано от седмица. Е да, само че любопитството ...с него не можеш се бориш :). И снощи открехнах аз и какво да видя: 3-4 червея се бяха добрали до горната част на кофата, някои на капака бяха увиснали и като че ли искаха да излязат дори навън. Днес сутринта пак погледнах, бяха се прибрали, но два по-малки се бяха плъзнали на техните места. Дори не съм съвсем сигурна как, но единият успя да излезе от кофата и замалко под един шкаф да се мушне.
    Та въпросът ми е следният: нормално ли е това държание на червеите? Или може би им е нужно време да се климатизират и нагодят към новата обстановка, въпреки че обстановката, която имат в кофата, би трябвало да я щсещат комфортна? Или може би менюто не им е допаднало? Дали още нещо да не добавя? Прегледах отново статията, бедингът, който се слага отгоре, като че ли ми е по-малко от 10-тина сантиметра. Дали на това може да се дължи нежеланието на червеите да обитават кофата? Моля, посъветвайте ме нещо.

    ReplyDelete
  14. гери,
    хляб и зърнени неща не слагай особено когато компоста сега стартира иначе ще замирише.
    Зелето не е от най=лесно разградимите и за това ще отнеме време преди да загние и да стане храна за червеите. Торбичките от чай или билките чудесно.
    Нормално е червеите да се разхождат по кутията. Рядко излизат от нея. Ако продължат да излизат нещо не им е съвсем наред. бединга ( листите дето си накъсала трябва да са мокри за да осигурят влажност за червеите. Сложи им още храна някакви листа които гният бързо... всичко което гние бързо върши работа.
    С течение на времето когато популацията на червеи и бактерии в компоста нарастне ще могат да се справят с по-трудни храни като зелето.
    Сложи им малко пръст в компоста ( шепа) за да внесеш по-бързо микроорганизмите които разграждат остатъците. Ако имаш друг компост да сложиш вместо пръст още по-добре.
    Успех

    ReplyDelete