Wednesday, April 1, 2009

elektrichestvo... kolko eko e to?

Енергия.

Електричество...

Май ще трябва да попиша за електричеството тъй като в тази област някак си съм сертифицирано компетентен :) хехе.

Както и с водата най-големият консуматор на електричество е индустрията и след това е електричеството ползвано за обществени нужди. Следователно отново най-добрият начин да спестим електричество е като консумираме по-малко.

Изобщо консуматорството е най-вредното нещо което правим.

Ние сме буквално зависими от електричеството в модерното си всекидневие. Следователно ще трябва да разгранича лекичко нещата за които го ползваме.

Уреди със слаба консумация: Това са всичките Телевизори, видеота, двд-та, компютри и периферия.

Повечето от тях стоят постоянно включени в контактите независимо дали работят или не. Модерното нещо в момента е да се проповядва изключване от контактите на въпросните уреди защото консумират електричество дори докато не работят.

Смея да твърдя, че консумацията на един такъв уред е доста... пренебрежима когато работи, а когато не работи е направо нищожно малка и няма никаква идея да се изключват от контакта за да спестим електричество.
Не че имам нещо против изключването отконтакта, просто това не е правилната причина. Причината да ги изключвам от контакта, е че повечето ( да не кажа всички ) от тях имат трансформатори на входа си за да понижат напрежението което идва от мрежата (контакта ). Трансформаторите се състоят от пластинки и намотан проводник около тях.
Та причините да ги изключвам ако не ме затруднява особенно са :
1-во шумът който идва от тях ( когато е под напрежение ( включен в контакта) трансформатора кара пластинките да вибрират и издава лек шум. Този фонов шум който чувам докато си почивам на тишина вкъщи ме дразни и ме напряга. А през останалото време просто ме затормозява без да го забелязвам.
2-ро магнитните полета които се излъчват от трансформатора. Трансформаторът докато е под напрежение ( включен в контакта) излъчва магнитни полета. Сега никoй не е доказал, че слаби магнитни полета са нещо супер вредни ама защо пък трябва да ги има като може да ги няма. Виж за силни магнитни полета си е доказано че са вредни ( за това не е хубаво да се строят жилищни сгради в близост до трансформаторни станции или далекопроводи).
3-то Да са ти изключени уредите от контакта ( и телефонната линия ако я използват) си е най-сигурната защита срещу това да не ти изгорят ако мълния удари мрежата.

С две думи изключвайте ги от контактите ако не ги ползвате за дълго време и не ви пречи, но това не е начинът да се спести електричество.

Осветление: Административните и бизнес сгради консумират далеч повече електричество за осветление от колкото домакинствата ако го зачитаме на квадратен метър. ( следва че както и да го гледаме консумират повече :) ).
При осветлението в административните сгради могат да се постигнат огромни икономии икономически, но и респективно екологични.
Някои от методите са: използване на естествено осветление ( от слънцето) и допълване със изкуствено ( от лампите) до достигане на желаната осветеност. Изключване на осветлението в коридори и складови помещения в случаите когато те не се използват ( това се постига чрез използване на датчици за движение и гасене на лампите ако няма движение определено време).
Използване на високодобивни лампи ( които добиват повече светлина за едно и също изразходвано количество електроенергия).

Изобщо има много начини стига собственикът на сградата да е достатъчно съзнателен за да иска да ги приложи.

В домакинствата най-популярно в момента е използването на така наречените \" енергоспестяващи лампи\" които по принцип се наричат \"компактни луминисцентни лампи\". Много малко са случаите в които човек може да се оправдае с нещо за да не ги използва. Те станаха безумно евтини в последните години и придобиха всякакви цветове и форми, следователно могат да се ползват навсякъде вече.

Доста хора казват, че не харесват луминисцентното осветление и следователно енергоспестяващите лампи поради 2 причини: 1-во светлината трепти и им изморява очите и им носи стрес и 2-ро светлината е мъртвешки бяла и не се чувстват уютно на такава светлина.

И двете причини са отдавна преодолени и вече всичко това са предубеждения останали от миналото.

Трептенето е отдавна премахнато от електронните запалващи устройства вградени в новите луминисцентни и енергоспестяващи лампи. Едно времешните луминисцентни лампи наистиха трептяха със честота от 50херца което караше очите да се изморяват по-бързо. Новите устройства които запалват лампите обаче постигат честоти в килохерците тоест е невъзможно да бъдат засечени от човешкото око.

Цвета на светлината на енерго спестяващите лампи се избира. Той не е даденост. Ако искате да получите по-топла и уютна домашна обстановка използвате \"цветна температура на светлината\" от 3000К или по-ниска. Ако искате да светите ярко ( например в банята) се използват лампи със цветна температура над 3000К и даже над 4000 за да е по-сигурно че ще усетите разликата.

При използване 1/5 от електро енергията за постигане на същото осветление смятам че енергоспестяващите лампи са задължителни за всяко домакинство.

Сега за да не ме обвините че се опитвам да ви задължавам нещо :) ... което не е моето намерение, ще кажа че \"обикновенните крушки\" ( лампи с нажежаема жичка) ще бъдат спрени от производство в цяла европа считано от 2010 година ( до колкото помня ама може и да има разминаване с годината).

Загасянето на лампите след като излизате от стаята и не ги използвате смятам че е общоприет добър навик.

Още нещо искам да подскажа тук... Ако ще вземете асансйора за да се качите до апартамента си не нужно да светят лампите на целия блок който често е 8 етажен или повече.

Уреди с висока консумация: Това са в повечето случаи уредите които произвеждат топлина. Електрически печки за отопление, за готвене, котлони, климатик, ( тук ще пъхна и хладилник макар че той не е за тук но пък върви към кухнята).

Всички електрически уреди по новите стандарти трябва да имат класификация за енего ефективност. Тоест като отидете в магазина да си пазарувате електроуреди ще видите на тях етикетчета на които пише ААА, АА, А, Б, С, Д, Ф... и така не помня до къде. Очевидно най-добре е да се купуат уреди които са ААА защото те имат най-малко загуби и използват електричеството най-ефективно.

Освен това много важно нещо вие можете допълнително да намалите консумацията докато ги ползвате. Изключване на фурната или котлона няколко минути преди храната да е готова е прекрасно нещо тъй като те са достатъчно инертни за да задържат топлината докато яденето се досготви.

Да не се размотавате пред отворената врата на хладилника също ще помогне :).

За отоплителните уреди просто не проветрявайте докато работят и не правете температурата вкъщи все едно сте на плажа.

Други: тук исках да включа асансйора. щото мен много ме кефеше да се качвам пеша по стълбите и да не го използвам :) хем упражненийце хем еко :) ама то не е приложимо за всеки де щото ако живееш високо високо си е някакси времеемко да го правиш :)

Нека да поговорим за добив на електричество сега :)

Има следните видове електроцентрали: Топло-електрически електроцентрали (сред които и атомната); водно електрически електроцентрали, вятърни електроцентрали, слънчеви електроцентрали, геотермални електроцентрали, приливно-отливни електроцентрали.

Тъй като електричеството се среща в природата само под формата на неубождани мълнии, всяко производство на електроенергия оказва екологичен отпечатък върху природата. какви са те?

Топло електрическите използват различни горива които загряват вода която се превръща в пара и завърта турбината която произвежда електричество. Да си го кажем направо Топло електрическите централи са най-вредния производител на електрическа енергия. Като изключвам атомната. Противно на общоприетото мнение атомната централа е един от най-екологичните варианти за производство на електроенергия.
Та тези централи замърсяват СУПЕР СУПЕР МНОГО въздуха, водата и почвата. Само част от последствията са: парников ефект, киселинни дъждове, отравяне на водоизточниците и респективно избиване на живота в тях, отравяне на почвата, разкопаване на огромни мини за въглища, нефт, газ, и какво ли още не.

Водните електроцентрали са светлинни години по-екологични от топлинните като причиняват един единствен проблем, а именно прекъсване на естествения поток на реките и създаване на изкуствени водоеми, което променя структурата на цялата местност, а и всичко свързано с дадената река на която е разположена водноелектрическата централа.

Вятърните електроцентрали се състоят от полета с множество перки които се задвижват от вятъра и произвеждат електричество. За сега единствения проблем разпознат от еколозите е, че тъй като тези перки се поставят на места където има естествени постоянни течения, а по същите течения мигрират ятата птици... доста често се случва че птиците се блъскат в перките и умират. което сами разбирате... не е много екологично и в синхрон с природата. Като изключм това са си един от доста екологичните варианти.

Слънчевите електроцентрали са толкова популярни, че май няма да имам какво да ви кажа за тях толкова. Мога да ви кажа обаче, че слънчевите панели които произвеждат електричеството са безкрайно неефективни и че бъдещето е в усъвършенстването на колекторите така че да могат да обръщат повече слънчева енергия в електрическа. От към екологична страна и те си имат вредност, именно защото са толкова неефективни те изискват огромни площи на които да се разположат, което от своя страна лишава същите площи от растителност.

Геотермални central са тези които извличат топлина от земята и я превръщат в електроенергия. Като изключим факта, че трябва да разкопаеш огромни пространства за да инсталираш правилно топлинните колектори под земята иначе са си доста екологични.

Както можете да се досетите най-голямата част от електроенергията която човечеството консумира се произвежда от топло-електрически централи.

На някои места по света ( във Великобритания например) имаш правото да си избереш от кой производител си черпиш електроенергията и следователно да си плащаш на него като по този начин можеш да стимулираш по-екологичното производство на електричество. До колкото помня последно имаше и в БГ такива проекти за частни електроцентрали обаче не знам до къде са го докарали.

Един от големите проблеми при използване на така наречените \"алтернативни източници на енергия\" за добиване на електричество ( а именно вятър, слънце, прливи и отливи) е че те имат непостоянен и нерегулируем добив на електричсетво което е голям проблем защото електричеството е известно че е продукт който се произвежда, транспортира и консумира по едно и също време. Следователно такива централи за да могат да оперират в общата мрежа, а и по принцип за да могат да отделят енергията си на консуматори трябва да имат инсталации от батерии които да задържат излишъците от енергия когато има такива и да ги отдават в моментите на недостиг.

Именно батериите са най-големия екологичен проблем на алтернативните енергоизточници. Производството на батерии е изключително замърсяващо тъй като се използват тежки метали и киселини.

Малко дълго стана ама... аз реално го окастрих хиляди пъти ... просто електричеството е безумно широка тема.

до скоро :)

=============================================================

 Stoil Stoilov at 2:17pm March 20


Хоп
Ей ма как удари тема, дет имам изпит по нея другиден :)
Предмета се казва "Бизнес среда и устойчиво развитие" и за мое огромно очудване се занимава зцяло с проблемите на екологията и околната среда във връзката им с икономиката. Изненадан останах, че на междудържавно ниво се мисли сериозно за тези проблеми и хубавото е, че всеички съвременни правила и тенденции се включват и в българското законодателство.
Тва беше малко офтопик :)
По темата:...  Read More
Ичко е прав за повечето неща, но има някои точки, които мога да допълня.
Да е каже, че ТЕЦ-овете са най-неекологични не е много точно. Проблема идва основно от горивото което се използва за подгряване на водата. Когато горивото е въглища или мазут имаме сериозни замърсявания на въздуха. Според европейските норми такива централи трябва да се инсталират прахоуловители и сероочистващи инсталации, които пречистват гадостите от въздуха. Кофтито е, че една сероочитка струва колкото ТЕЦ-а т.е. цената на инвестициите е голяма...







 Ilia Rashev at 9:28pm March 25


hihi :) be pisha tam djasta prasta koga na latinica s prevodach koga direktno na kirilica :) ne mi se syrdete za pravopisa :)







 Труфи Бобев at 5:44am March 26


oo i az na latinica po-4esto karam, i to na 4atyrski ;) za asansiora specialno mi stana zabavno, ta zatui :))) :D
\m/



No comments:

Post a Comment