Wednesday, April 1, 2009

найлоновите торбички и колко точно опасни са те?

Айде хора събирайте се :) време е да разказвам нова приказка :)

За найлоновите торбички искате? ок няма проблеми :)

Значи найлоновите торбички и колко точно опасни са те?

Май както всяко друго нещо използвано от човечеството така и найлоновите торбички са толкова опасни колкото ги направим. Тоест зависи от от нас.

Найлоновите торбички са направени от полиетилен, различни видове торбички се правят от различни видове полиетилен който има различни качества. Ако погледнете пластмасовите опаковки които използвате, ще забележите един триъгълниче от стрелкички със цифричка в средата и понякога буквено означение под него. Това показва от какво е направена опаковката която използвате. Например има HDPE, LDPE, PP, LLDPE и така нататък това е съкращение от пълното наименование на материала а именно High Density Polyethylene, Low Density Polyethylene, Polypropylene, Linear Low Density Polyethylene. Тоест твърдите опаковки които използваме и торбичките са направени от едно и също нещо.

Интересното в случая е, че тези молекулни съединения не се срещат естествено в природата. Следователно не се разграждат естествено от природата. Единственият начин по който се получава разграждане на веригите на полиетилена е чрез ултравиолетово лъчение ( слънчева светлина ) При което веригите се разпадат на все по-малки части вериги, но бидейки изкуствени нкой жив организъм не ги използва за храна. Тоест материята не може да завърши кръговрата си ами си остава такава каквато е направена, просто ставайки все по-дребна и по-дребна. Тоест веднъж направен полиетилен си остава завинаги полиетилен и живите организми не могат да го трансформират в нищо друго.

От друга страна Полиетилена е доста лесен за произвеждане, екстремно издръжлив и енергията която е използвана за произвеждането му е доста ниска. Тоест ако трябва да сравним найлоновите торбички с хартиени такива общоприето мнение е, че производството на найлонови торбички използват 40% по-малко енергия, произвеждат 80% по-малко замърсяване, 70% по-малко атмосферно замърсяване, и около 90% по-малко водно замърсяване.

Тоест ако ние като хора сме достатъчно съзнателни и рециклираме ВСИЧКИ найлонови торбички ( а и другите пластмасови продукти ) които използване пластмасите са продукт който може да бъде използван едва ли не безкрайно много време без да е необходимо да се произвеждат нови количества и непопадайки в естествената среда няма да причинява никакви проблеми на природата.

Същесвуват обаче икономически проблеми свързани с рециклирането на найлонови торбички... като правило излиза по-скъпо да се рециклира найлонова торбичка в найлонова торбичка от колкото да се произведе нова. Сами можете да прецените колко от компаните по света биха били достатъчно зелени за да поемат този негативен финансов резултат върху себе си. Това обаче поражда по-голям проблем, а именно, че има вариант в който найлоновите торбички се преработват в продукт който не е найлон и който променя структурата на полиетилена и като резултат от това не е възможно последващо рециклиране. Тоест тотален боклук който не може да се преработва по-нататък. Тоест притежаваме си го завинаги като боклук.

Тъй като не е тайна, че хората не са много съзнателни за последствията които причиняват със своите действия в момента имаме катастрофалните 1% рециклиране на найлоновите торбички. Останалите отиват в природата, а тя от своя страна се чуди какво да ги прави. Костенурките китовете и разни други морски животинки са от емблематичните животинки на това какво прави найлона в природата. Животните са свикнали да хапват каквото им попадне и ако то не е хранително да могат да го изходят. Проблем обаче възниква когато се опитат да направят същото с найлони. Найлонът запушва стомаха, червата и хранопровода или задушава като причинява смърт. Мисля, че могат да се намерят филмчета в youtube та ако някой му се ужасява може да потърси. Освен морските обитатели и птиците същото се отнася за всички бозайници.

Едно от доста вредните неща които може да се направи с найлонова торбичка е да си сагаш боклука от вкъщи в нея, да я завържеш за да не ти мирише и да я изхвърлиш в кофата. По този начин консервираш боклука си за бъдещето.

За мен лично въпросът не е в това дали да ползвам найлонова или хартиена торбичка, а дали да ползвам найлонова или постоянна. Ние сме си накупили посотоянни торбички и си ги използваме тях. Дори и да ни се наложи в някаква ситуация да ползваме найлонова торбичка гледаме да я използваме няколко пъти след това докато не става за употреба повече и след това да я сложим за рециклиране.

В крайна сметка усилието по носене на торбичка като отиваш до магазина не е толкова голямо и е въпрос на навик. А навици се създрават.

П.П. Понеже стана въпрос за боклука... помните ли едно време как си имахме кофи в домовете си в които си изхвърляхме боклука след което ходим с кофата до контейнера да изхвърлим боклука в насипно състояние в контейнера и да се приберем с празната кофа. Е те това е най-добрия начин за изхвърляне на боклук. Опаковането в найлонови торбички е супер супер вредно дори ако говорим за боклука който е за рециклиране.

 

 

Alexander 'Mordred' Andonov at 2:43pm March 14

Не ми било найлонова, най ми било полиетиленова. Найлон си е търговско наименование на точно определен полимер, който е различен от полиетилена.
Иначе яка тема си подхванал, дано да се сещам по-често да влизам тука, че да я чета ;)
Ето едно видео от мен по темата:
http://www.ted.com/talks/capt_charles_moore_on_the_seas_of_plastic.html





 Stoil Stoilov at 2:58pm March 14


Има и разграждаеми полиетиленови торбички.
Произвеждат се и в България и технологията е Канадска ;)
повече инфо: http://degralen.net/







 Tania Tzenova at 4:40pm March 14


icho, triabva da zapochnesh edna statia vyv vestnika! mislia, che mnogo hora biha se zainteresuvali ot taka priatno postavena polezna informacia!







 Ilia Rashev at 4:53pm March 14


haha znam za najlona ama poneje taka e prieto da se naricha v bylgarija i reshih da se pridyrjam







 Ilia Rashev at 4:55pm March 14


heheh tanche kaji koj e vestnika i shte copy-paste-na njama problemi :)

stojka da be da mu se ne vidi zabravih da pisha za alternativite :) te sa super idejni... hare sledvashtija pyt shte byde :) to ... opitvam se da sistematiziram i vse neshto zabravjam







 Ilia Rashev at 5:20pm March 14


wowow Mordreda ne znam ot kyde go nameri toja site ama tam osven tova video ima izumitelni drugi neshta ! :) super si :)







 Oleg Dinev at 7:45am March 15


В глобален аспект подкрепям идеята за тези нови заместители на трайните полиетиленови продукти, които за няколко години се разпадат. Въпроса е колко скъпо излизат в сравнения с алтернативите. И другото е КИТАЙСКОТО производство в глобален мащаб, където всичко е най-евтино и най-гадно! Вечната дилема за КОЛИЧЕСТВО / КАЧЕСТВО. Трудно е да се наложи ...  Read Moreнещо, когато дъмпинговите действия на Китай и други нискокалорични производства бълват много БОКЛУК.
В личен план. Аз много употребявам торбички. Точно както Ичо каза защото не мирише, не тече и не се късат. Не би ми преставлявало трудност да си нося или да измисля плътно затварящи се кошчета в къщи. Стигаме до къде да ги изхвърлям и това е болката тема, че в БГ - разделното събиране на отпадъци се провали. Просто няма завод да ги поеме, и след като ги разделим, те се събират от превозвачите, което лишата всичко от смисъл.
Ичо, а какво се отделя от ИЗГАРЯНЕТО на пластмасата - полиетилена? Можеш ли да разясниш. На село всичко се пали!







 Valeria Dushkova at 8:56am March 15


Ичко,прочитайки поредната статийка по темата си зададох точно същите два въпроса като Олег по горе:какво правим ние които все още живеем в БГ и въпроса с рециклирането е тотално непознат...не само за хората,които би трябвало да се занимават с него ,ами най-вече на обикновения гражданин (на мен също),за когото най-удобното нещо е да си опакова буклу...  Read Moreчеца в торбичка,хем създава усещане за "чистичко",хем никой не ти вижда,какво изхвърляш(пък това си е важно-знаеш))))
И другото,толкоз ли много по-вредно е да изгорят тез ми ти торбички ,отколкото да ги "опаковаме" за бъдните поколения?!
:)







 Stefan Naydenov at 4:28am March 16


Олег, разделното събиране не се е провалило, но просто много много се забави според мен...
Пускам един актуален линк по въпроса, който съм post-вал и преди време в профила си:
http://www.bulecopack.com/showpage.php?PageID=102







 Stefan Naydenov at 4:31am March 16


А ето и едно "забавно" видео (благодарение на Топчо):
http://www.youtube.com/watch?v=8QvuGBY0YGU









ted.com e велик източник на интересни лекции по всякакви теми, мда.
За "дегрален" - нещо намирисва тая работа. Това, че по-лесно се разпада торбичката на малки частици НЕ ОЗНАЧАВА, че полиетиленът става биоразградим, даже напротив, увеличава се проникването му в почвата и водите.
Аз съм лаик де, моля поправете ме ако греша.

==================================================



Ок това беше много интересно :) благодаря ви за включването :)

хванахте ме неподготвен по въпроса и аз направих малко проучване за да задоволя собственото си любопитство, а и за да мога да отговоря на този въпрос.

Първичната ми реакция беше, че е безмислено да се гори материал който може да се използва отново и после да се извлече друг материал от земята, процесът на извличане на който е убийствен за екологията. ( не знам дали знаете но добива на петрол в местности с гора включва пълното изсичане и запалване на остатъците преди започването на сондажите.)
такам та като цяло по-нататък в темите ще говоря за 3-те основни принципа с които трябва да почне да се съобразяват хората наречени 3-те Р Reduce Reuse Recicle.

Освен това всички знаем за отделянето на въглероден окис и въглероден двуокис при горенето. Само дето не знам какво друго се случва специално при горенето на полиетилени.

Та ето какво разбрах. Горенето на боклуци е като цяло доста опасна работа защото има непредвидими последвтия като краен продукт. Това се получава защото ако гориш боклуци химичните вещества във всеки един от тях реагират един с друг и се получават незнайни и странни комбинации които отделят още по-странни продукти.

Ако приемем, че сме разделили различните видове продукти на отделни места и ги горим по отделно, някои от пластмасите отделят силно токсични абсолютно неразградими вещества (диоксин) които се натрупват във въздуха и почвата и преминават по хранителната верига и се натрупват в животните и растенията ( предимно в клетките на мастните тъкани) и причиняват различни проблеми от алергии до рак.

За щастие полиетилена не е от тях в нито една от неговите разновидности за които говорихме. Тоест те са относително безопасни за горене, но омогат да възникнат усложнения поради съставките които са добавени в продукта при неговото произвеждане. Говоря за масла, оцветители и подобни неща които са вградени при производството и за които няма как да знаем как ще реагира комбинцията от тях при горене тъй като те могат да бъдат адски много такива комбинации никой не си е направил труда да проучи или поне не се намира лесно :).

въпросът обаче остава... Ако ние вече сме отделили продуктите един от друг какъв е смисълът да ги горим след като можем да ги рециклираме. Има някаква идея в горенето, ако ги използваме за заместител на гориво, но тово ( например за топлене) но това изисква специални системи и постоянен запас от въпросните полиетилени.

Сега да поотговоря малко на олег на първите въпроси.

Колко по-скъпо излизат алтернативните разграждаеми торбички зависи от това колко широко гледаш. Ако гледаш от гледна точка на планетата излизат безкрайно евтини. Ако гледаш от гледна точка на супермаркета който ти опакова храните в такива торбички излизат малко по-скъпи.

Китайското производство... вярно, е че качеството на китайската продукция ни плаши понякога, но е интересно да се отбележи, че има региони в китай които са забранили употребата на БЕЗПЛАТНИ полиетиленови торбички. Тоест ако искаш непременно такава торбичка ще трябва да си платиш.
Относно това, че страните с по-нисък стандарт бълват по-вече боклук то е поради единствената причина, че страните с по-висок стандарт са си изнесли производствата там :). Освен това китай произвежда ниско качествени стоки защото има на кой да ги продаде, ако няма търсене на нискокачествени стоки няма да се стимулира производството им.

Сега за БГ не знам до колко се е провалило разделното събиране на боклуците. Чувал съм слухове, че минават и събират всичките кофи с един камион... и какъвто съм си недоверчив и не вярвам, че някой може да е толко тъп, че да изхвърли безплатен ресурс който може да се превърне в нещо което да бъде продадено... и си викам ще трябва да проверя... И един ден както си се разхождах отивайки към живко видях една боклуджийска кола да събира сините кофи ( вече не помня за какво бяха сините) та мина събра синята кофа ( никаква друга ) и замина и аз тръгнах да търча след нея за да видя на следващото място дали пак ще вземе синята и не си спомням вече дали баш синята взе ама си спомням че взе само една и замина тоест логиката е да е взела синята. За мен беше задоволително достатъчно, че да си разделям боклуците от там насетне до заминаването ни.

Относно кофата със затварящ се хубаво капак това е прекрасна идея... да изисква 5 минути за да я изхвърлиш и веднъж в месеца да я замиеш, но е най-добрия начин за събиране на боклука който не се рециклира, а за него има кофи.
Ако нямате кофи за събиране на разделен боклук предполагам, че можете да си направите труда да идете до общината и да поискате да имате такива пред блока. Те едва ли ще откажат тъй като това са евро директиви и те така или иначе трябва да ги спазват.

едно от най-тъжните неща което съм виждал в БГ е, че хората хвърлят всякакви боклуци в кофите за разделно събиране на боклуците... а обикновенната кофа е на 3 см разстояние от разделната... това акъла ми не го побира.

харе до скоро :)

плана е да има още 2-3 от тия рутинните статии и после да почне интересното :) тъй че дерзайте :) и почвайте да се включвате със статийки и вие кой каквото знае и разбира :)





 Stefan Naydenov at 4:52am March 16


Ето това е едно от най-тъжните неща, на което съм бил и свидетел неколкократно:
http://news.plovdiv24.com/76372.html
Оттук и въпросът: Ние, като общество, готови ли сме за "предизвикателствата" и необходимостите на цивилизацията в 21-ви век?







 Stefan Naydenov at 5:13pm March 16


Упс... Нека "готови ли сме" да се чете "изобщо способни ли сме"... -D =D &D







 Ilia Rashev at 5:22pm March 16


mdam tyjno e njama spor








No comments:

Post a Comment