Tuesday, December 1, 2009

Въглероден двуокис или Флуорни газове къде е проблемът с парниковите газове?

Какво знаем за глобалното затопляне и парниковите газове?

1-во глобалното затопляне е нещо лошо.

2-ро глобалното затопляне е причината за разтопяването на ледниците и на ледените шапки на полюсите.

3-то глобалното затопляне причинява промени в климата и катаклизми като наводнения и суши.

4-то глобалното затопляне е причината за покачване нивото на океаните.

5-то глобалното затопляне се причинява от парниковите газове: въглероден двуокис в атмосферата който задържа топлина. Въглероден двуокис се отделя при горене и когато дишаме

 

Искам да споделя с вас някои неща които намерих на този сайт http://www.whatsyourimpact.eu.org/index.php и разбира се уикипедия http://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_gas

 

Разделяме основните газове в атмосферата които причиняват парниковият ефект и глобалното затопляне на следните видове:

 

Въглероден двуокис (CO2) – Естествено срещан в природата при гниене, горене и при дишане. Най-големите източници на въглероден двуокис на планетата са транспорт, електричество и производствените процеси.

 източници на въглероден двуокис

 

Метан (CH4) – Естествено срещан в природата при анаеробно гниене и при дефекирането на животните. Най-големи източници на метан в света са добиването на изкопаеми горива, комерсиално животновъдство и сметищата.

 източници на метан

 

Азотен окис (N2O) –  96% от емисиите на азотен окис са дело на човека. Среща се в много малки количества при естествени условия. Най-големите  източници са наторяването на почвата с изкуствени торове, процесът на изгаряне на изкопаеми горива, комерсиално животновъдство.

 източници на азотен окис

 

Флуорни газове (HFCs, PFCs, SF6 и тн) – Това са изкуствено създадени газове, те не се срещат в природата и природата няма механизъм за тяхното рециклиране. Веднъж изпуснати в атмосферата те остават там завинаги. Основните отрасли на промишлеността които замърсяват с такива газове са хладилната и климатична техника, пяни и флакони.

 източници на флуорни газове

 

 

 

Специално внимание искам да ви обърна на тази и следващите графики! На първата графика виждаме разпределението на парниковите газове по обем в атмосферата. Изглежда най-много въглероден двуокис има който ни тормози с този парников ефект. Съвсем нормално би било да се опитваме да ограничим въглеродният двуокис максимално за да постигнем най-голям оздравителен ефект за нашата планета.

 парникови газове газове причиняващи глобално затопляне разпределение по обем

 

Това което забравяме е че освен количествените характеристики на парниковите газове също така и качествените им характеристики са от значение. Ние сравняваме парниковите газове по качеството им да задържат топлина в атмосферата. В крайна сметка ние с това се борим за момента да спрем затоплянето на планетата. В таблицата по-долу са сравнени всички парникови газове по способността им да задържат топлина (20 години след изпускането им в средната колонка и 100 години след изпускането им в дясната колонка) в атмосферата.












































































Потенциал за глобално затопляне на парниковите газове(ПГЗ)


(сравнено с CO2)  
   
Парников газПГЗ след 20 год.ПГЗ след 100 год
Въглероден двуокис11
Метан7225
Азотен окис289298
HCFC-2251601810
HFC-231200014800
HFC-12563503500
HFC-134a38301430
HFC-143a58904470
CF452107390
C2F6863012200
SF61630022800

 

Както виждаме метанът е 72 ПЪТИ по-опасен за глобалното затопляне от въглеродния двуокис. И както с ужас установяваме има газове които задържат 16300 ПЪТИ по-добре топлина в атмосферата от колкото въглеродния двуокис.

След като обърнем внимание на качествата на газовете можем да пресметнем отново графиката за разпределение на парниковите газове в атмосферата, но този път не по обем а по приносът им за глобалното затопляне.   Както се вижда по-долу въглеродният двуокис не е най-правилната цел в която да съсредоточим усилията си. Ако последната графика е вярна това значи, че глобалното затопляне е почти изцяло (98,16%) причинено от Флуорни газове и Азотен окис. Което би означавало, че ние работим в грешна посока за разрешаването на този проблем.

 разпределение на парниковите газове спрямо приносът им за глобално затопляне

 

Ето тази последна графика ме шокира и ме накара да започна цялата тази статия. И с нея мисля да я приключа.

Тъй като всичко това е много теория която ние уж разбираме, но на практика не виждаме последствията от нея в ежедневието си искам да ви оставя с един нагледен пример за скоростта с която се случват промените. Едно доста красиво и впечатляващо кратко филмче ( има и субтитри на български): http://www.ted.com/talks/lang/bul/james_balog_time_lapse_proof_of_extreme_ice_loss.html

No comments:

Post a Comment