Sunday, August 23, 2009

Защо здравословното хранене е нещо добро?

От два дена се опитвам да седна да напиша тази статия, но все не успявам да уловя на едно място по едно и също време вдъхновението, спокойствието и възможността да го направя. Ето сега в 1:30 през нощта явно мога да събера всички тези елементи и най-сетне да започна да пиша. От известно време обмислям как да поставя въпросът за който искам да говоря в момента пред широка публика. Нямам точен план, но имам точни изисквания. Искането ми в случая е да бъда благ и да поставя този въпрос възможно най-меко. За това моля имайте в предвид, че каквото и да четете то не е предназначено да засегне вас, въпреки, че може би много точно се отнася до вас.

 

Защо здравословното хранене е нещо добро?

Отговорът изглежда очевиден. А всъщност едва обхваща върха на айсберга.

Както казва Бил Молисън: „ако поставиш два елемента правилно един спрямо друг заради поне 3 ползи които те носят от съществуването си заедно, то многократно повече ползи изникват от тяхното съчетание които не са били очаквани в началото."

Приоритетите ни в днешно време са доста любопитни. Ние предпочитаме да даваме парите и времето си за облекло, кола, бижута, наем, мобилен телефон, компютри, опиати, мебели, козметика и какво ли още не, но не сме склонни да даваме парите и времето си за хубава храна.

Всички знаем инстинктивно какво е хубава храна. И все пак е трудно да се даде дефиниция. Трудно е, защото е индивидуално, защото има изключения и защото може да се спори по детайлите. ( забелязвам винаги когато две страни спорят едната страна атакува детайлите по изложението на другата и обратно. Никога основната идея не се атакува... така спорът би приключил мигновенно. ) Поради отбелязаното в скобите искам да ви помоля да следите общата идея винаги когато пиша нещо защото детайлите са маловажни.

Здравословното хранене е елемент който има много ползи, както лични, така и обществени.

Искате да сте здрави? - хранете се здравословно!

Искате да няма насилие? - хранете се здравословно!

Искате да сте екологични? - хранете се здравословно!

Искате да няма глад по света? - хранете се здравословно!

Искате човечеството да напредва? - хранете се здравословно!

Искате да пестите? - хранете се здравословно!

Искате да имате време? - хранете се здравословно!

 

Както виждате темата е толкова обширна, че не може да бъде обхваната в едно от моите излеяния. Аз обаче все пак ще излея част от себе си в тази тема.

 

За да не бъда голословен ще цитирам няколко статистики от държавния сайт на съединените щати. И знайте, че българинът или който и да е в развита държава не се храни особено по-добре от американецът.

Двете най-големи болести на съвременното общество са болестите на сърцето и ракът.

Сърдечните болести са най-голямата причина за смърт за мъже и жени в съединените щати.

През 2005 година 652091 човека са умрели от сърдечни заболявания в САЩ. Това са 27,1% от всички смъртни случаи в САЩ.

47% от всичките получили инфаркт са умрели преди да бъдат закарани до болницата.

През 2009 година сърдечните заболявания се предвижда да струват повече от 304,6 милиарда долара.

В световен мащаб през 2005 година 7,6 милиона души са умрели от сърдечно съдови заболявания.

 

Статистиките за ракът са по-мъгляви защото са разпръснати като различни заболявания, например рак на белите дробоже, рак на гърдата, рак на дебелото черво, на стомаха и тн. 

 

Не е ли любопитно, че вегетарианска диета доказано спира и преобръща сърдечни заболявания. Но никой не предписва диета когато се стигне до стесняване или запушване на кръвоносни съдове?

 

Не е ли любопитно, че всички ние знаем, че холестеролът и мазната храна са главните причини за сърдечно съдовите заболявания и все пак единици са се отказали от животински или мазни храни.

 

Не е ли любопитно, че 90% запушени артерии биват изчистени за по-малко от половин година вегетарианска диета? И въпреки това никой доктор не ти я препоръчва?

 

Не е ли любопитно, че зрял човешки организъм произвежда ПОНЕ една ракова клета всеки ден. Въпреки това не всичко хора боледуват от рак. В последно време сме стигнали до 30% от населението да има ракови образования. Ракът е напълно отстраним от нашата имунна система. Тя открива и унищожава раковите клетки които образуваме всеки ден. Имунната ни система обаче трябва да бъде във форма, а това не се постига с диетата която практикуваме.

 

Не е ли любопитно, че високи дози витамини успешно лекуват вече създадени ракови заболявавания?

 

При премахване на рак на гърдата на 100 пациента и разделянето им на две групи едната бива оставена на стандартна диета а другата на 100% вегетарианска диета. След 2 години резултатите показват, че групата на вегетарианска диета има 0 смъртни случаи, 0 разсейки и 0 усложнения. За съжаление другата група не може да се похвали с подобен резултат

 

Япония има най-ниския % заболели от рак. Японците които живеят в Америка имат същият процент раково заболели както и стандартния американец.

 

С това не искам да ви уплаша. Страхът е най-лошия съветник. Просто искам да ви покажа, че проблемът е сериозен и трябва да му се обърне сериозно внимание. Ако питате мен, страхът от това да не ви сполети дадена болест е най-лошата причина да се храните с хубава храна. Хранете се добре защото така е естествено и хубаво а не за да избягвате негативни последици... това е просто следствие.

 

Изследвания върху мозъка показват, че неправилното хранене предизвиква агресия или депресия в индивида. Докато едно правилно хранене предизвиква положителни емоции. Тоест храната която ядем е пряко свързана с настроението което изпадаме.

 

След като установяват връзката между емоционалното състояние на хората и храненето психолозите естествено се насочват към затворите за да изследват как се държат престъпните умове. Оказва се, че огромен % от убийците са имали отвратителни навици за хранене.

 

Приготвянето на домашна, хубава храна отнема време, но също и пести време. Да си спестиш каквото и да е заболяване веднага те изстрелва напред с времето. Респективно ако използваш това време за работа те изстрелва с пари, а иначе напредваш в собствените си проекти.

 

Здравословното хранене води неминуемо до огромни екологични ефекти. Първо обикновено хубаво хранене включва повече сурова храна следователно пестим енергия. Второ предполага се, че включва сезонни, местни, органик плодове и зеленчуци тоест пестим транспорт, химически торове и инсектицидни химикали. Трето добрата храна те държи здрав и следователно нямаш нужда от химическите заводи които произвеждат лекарства.

 

По невъобразима за мен причина хората дори без да са опитали считат, че да се храниш здравословно е по-скъпо. Това бих казал не е добър бизнес поглед върху ситуацията. Първо като не боледуваш можеш да изкарваш повече пари. Второ като не боледуваш не харчиш излишни пари по доктори и лекарства. Трето много от хубавата храна е безумно евтина.

 

Кълновете са едни от безумно евтините храни. Всеки може да си направи кълнове у дома без почти никакви усилия. Та с едно пакетче слънчогледови семки от 250 грама и едно пакетче семенца на люцерна можеш да направиш над 20 купи салата. Като една купа е достатъчна за 4 души. Та вместо тези ми ти семки да се превърнат във фураж за животните които дори и да трупат 1:1 пропорция храна:месо ще произведат 0,5 килограма месо. Което ще нахрани 4 души... трудно за едно ядене. Може да се направят толкова много прекрасни ястия безкрайно по-хранителни от месото и безкрайно по-вкусни.  Ей така се решава проблема с глада на света.

 

Безкрайни и безкрайни ползи.... просо да се реши веднъж човек.

 

Не ми върви нещо мисълта подредено в 3:30 сутринта. Та май ще прекъсна статията до тук и нататък ще надробя на много малки малки статийки. Така май ще е най-добре... Аз имам много странен начин на боравене с такава материя... обемам всичко в себе си и придобивам усещането за нещата и после се опитвам да го изразя.. проблема е, че толкова големи и всеобхватни теми пораждат в мен много сложни усещания които не могат да се изразят много просто.

 

Иска ми се да ви кажа обаче... хранете се добре... заради себе си, обичайте себе си, грижете се за себе си. заради близките ви, те изпитват огромна болка и мъка когато вие не сте добре, състрадание. заради околните, когато вие сте добре вие правите добро, получилите добро отговарят с добро и светът е по-добър. Заради гладните, когато вие се храните с по-добро за тях има храна. Заради планетата, пазете я, тя е прекрасна, бъдете добри. За да напредвате в делата си и с духът си. За да имате време да се наслаждавате на живота. За да правите добро.

 

Лека нощ. :)

4 comments:

  1. Ичко, статията е писана с много емоция и с адски много попадения. И аз съм минал по този път, за жалост се върнах в самото начало, ако не и дори по-назад. Става дума за съзнаването, разумното хранене с добра и полезна храна... защо не и красива и адски вкусна. Проблемите, които са препъникамъка на това са от няколко естества:
    1.Насочването на вниманието, времето и енергията на единица човек към здравословната храна отклоняват същите от другите проблеми, като работа, семейство, саморефлексия, спорт, почивка и др. - тоест не е ЛОШО е отнема време, внимание и енергия. Което ще рече, трябва да успокой човек ритъмът си на живот за да може да вмести новият, качествен елемент. Е, да ама не! Винаги има уловка, особенно в отношенията на човек с човек, и човек с околен свят, както и да не забравяме човек със себе си отношението. Общността налага ритъм, тенденция, скорост и възможност... и абсолютна СПИРАЧКА от към новаторство на идеи. В града няма къде НАВЪН да ядеш такава храна - няма защото никой не знае, неможе или неиска да има. Причините: скъпа, непопулярна и без печалба. Тоест от към КАПИТАЛИСТИЧЕСКА (бизнес) гледна точка... малка печалба, слабоконкурентна...неработеща за бизнеса.
    Друга страна са културологичните. Всеки етнос си има традиции и голяма част от тях са гастрономически... А те са много много дълбоко залегнали в начина на мислене, свързани са с идентификацията, като народност и т.н. Както и отношението на различните полове, към различните храни. Та в града, ако не е домашно подготвено, няма от къде да го вземеш. А кой си носи храна на 38 градуса в него например ??! Отношението човек с околен свят е друга спънка. Отново поради човешката адаптивност и неговият болен оптимизъм да засели пустините и вечностудените полюси. Та там няма избор. Ако иска да се храни здравословно, тябва да мигрира... а това е голям проблем - граничеш с катаклизъм тип великото преселение на народите. Не трябва да се подценява и психологическата страна. Храната е едно от нещата, който отделят ендорфин и допамин - все хормоните на щастието... и за жалост най-вредните са най-емоционалните храни. Често за желания ефект, те се комбинират с алкохол, подправки, никотин, кофейн и още други психостимуланти. Та, щастието е относително и строго индивидуално, но не всеки втори може да смени начина си на свободно - повтарям СВОБОДНО - продиктувано от желание не от разум, стихиино кулинарно удоволствие за едно много по-добро такова. Пример, аз още не мога да откажа цигарите... а за тях дори съвременната цивилизация се озъзна. Е късничко... но все пак е нещо...
    Само ще добавя, че пресната храна и трябва ХЛАДИЛНИК = ФРЕОН + МЕТАЛ + ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, или ХИМИЯ = КОНСЕРВАНТИ, инак ства смъртоносна.

    Аз лично съм ПРОТИВ пълното и пожизнено вегитерианство, но ЗА нискомаслената, леката, витаминозна, стимурираща и тонизираща храна, без да се загубят НУЖНИТЕ за този ГОЛЯМ мозък 8 ли бяха или по-малко НЕЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ !

    ReplyDelete
  2. Ей олегски! радвам се да видя коментара ти!
    Тегавко беше писането снощи... не можах да се изразя добре... ама имам политика... тръгна ли да пиша каквото и да стане го побликувам. Пък после ако трябва пиша нова статия и така нататък та за това тази статия излезна на бял свая.
    За мен обществото не си струва цената която плащаме за да сме част от него... в крайна сметка защо живеем в общество не е ли за да сме по-добре. И как точно сме по-добре след като за да се впишем в обществото продаваме времето и радостите си и ги заменяме с някакви приети от обществото заместители.
    Всъщност може би има хубави общества но те не са в тези големи градове в които всичко е прибързано.
    Що за избор е да избираш дали да се храниш добре или да прекарваш време със семейството си? Дали да си здрав или да работиш. Нещо ми се струва неправилно в презумпцията, че изборите ни са ограничени и че не можем да имаме и двете.
    В града няма къде да се яде сготвена органик храна това е така. Всъщност понякога има но определено не е масово. Това се явява проблем до известна степен. Но в крайна сметка тук всички си носят храната на работа в хладилни чантички. Значи и в България може да се направи.
    Културното наследство на народите е прекрасно богатство стига то да бъде разбрано. Мен ми се струва, че това което ние приемаме за традиция не полагаме никакво усилие да осмислим защо се прави така и дали е правилно. Тоест изобщо не подлагаме на въпрос това което прави масата около нас. Щом всички го правят значи е традиция и е ок. Е да ама не. Например традиционното земеделие има прекрасни методи за отглеждане на храна със супер малко вложена енергия, прекрасни симбиотични отношения между растения и животни които са отркивани и избистряни с векове. Обаче също така традиционното земеделие има супер разрушителни техники. Не подлагайки под въпрос начина по който се правят нещата тези техники не са ревизирани с векове. Тези техники са превърнали средиземноморието от прекрасни горски масиви в тези чукари песъкливи и каменисти които са сега.
    В България традиционно се хапват кюфтета, кебапчета, пръжки и други мазнотийки. Ама дали това е хубаво никой не се замисля. Щото в България също традиционно се консумират много постни манджи и салати. Защо не наблегнем на здравословното традиционно вместо на не здравословното.
    Верно е трудничко да си перфектен и да спазваш някаква съвършенна диета. Ама аз не говоря за това... Самият аз колкото и да съм краен си хапвам веднъж в месеца месце и 1-2 пъти пица или нещо такова. Въпроса е човек да е запознат с последиците от решенията си. Това е и моята цел като пиша в този блог... да докарвам съзнателност на хората, да докарвам идеи. Всеки си решава какво е правилно за него, но колкото повече знае толкова по-свободен и самостоятелен е човек.
    Това, че тези „незаменими” амино киселини се срещат само в месото е някакъв мит дето не знам защо всички го знаем. Малко повече проучвания показват, че абсолютно всичко от което имаме нужда може да се набавя на растителна база.
    Пълното вегетарианство и аз не съм му фен много щото то е по-скоро мода май от колкото философия. Но всеки ден да консумираш някакви животински продукти също не е добре.

    Ама пак да кажа. Важното е да се обичаме и да се грижим за себе си и да си поставим приоритетите както според нас са хубави а не както обществото ни налага. Така всичко си идва на мястото от самосебе си.

    За цигарките ти знаеш моето мнение... чакам те да минеш и ти на него ;).
    Хай до скоро ;)

    ReplyDelete
  3. Ичка, на две места спомена, че "вегетарианската" диета лекува сърдечни заболявания, а не е така. Диетата, която доказано прави това е по-близка до веганската, макар че е малко по-стриктна и от нея. Споменавам го, защото е подвеждащо да се нарече вегетарианска, тъй като една богата на млечни продукти вегетарианска диета до колкото ми е извесно не е по-полезна за сърцето от стандартния начин на хранене, защото не елиминира холестерола и наситените мазнини.
    Диетата, която доказано лекува съедечни заболявания е тази на д-р Орниш. Ето цитат от един сайт с информация за нея: The first principle of the Ornish diet is to eliminate cholesterol, so all foods containing cholesterol and saturated fats are removed from the diet. Saturated fats are found in meat, dairy products, oils, nuts, seed, and avocados, which are all forbidden by the Ornish diet.
    Ето и линк съм сайта: http://www.answers.com/topic/ornish-diet.

    "Аз лично съм ПРОТИВ пълното и пожизнено вегитерианство..."

    "Пълното вегетарианство и аз не съм му фен много щото то е по-скоро мода май от колкото философия."

    Ако нещо може да се нарече мода и нищо повече, това е пълното и пожизнено НЕ-вегетарианство. Ще обясня.
    Олег, как може да си ПРОТИВ пълното и пожизнено вегетарианство, освен ако не си специалист диетолог? То е все едно аз да съм против използването на двутактови двигатели в дизеловите подводници или нещо такова.
    Напоследък разговарях с няколко невегетарианци по темата. Това, което ми направи впечатление е, че главните доводи в защита на невегетарианската диета са навикът, комформизмът и дезинформираността. Тоест: "винаги съм се хранил така" (следователно е полезно), "всички се хранят така" (следователно е полезно) + "всички дори се присмиват на вегетарианците" (следователно са прави), и разбира се вездесъщото "месото съдържа важни за организма вещества, които няма как да си ги набавиш от другаде" (май някъде бях чул, следователно е вярно). Точно такова беше и моето отношение преди да се започна да чета разни неща по въпроса.

    Може би тук е уместно да вметна, че едиственото полезно нещо, което месото съдържа и го няма в растителните храни е витамим B12. Яйцата и млечните продукти са пълни с него. А огранизмът има запаси от него за към поне 5 години напред (от 5 до 20 според една статия, която четох).

    Това, което искам да кажа е, че ако правиш нещо, защото всички го правят, ТОВА е мода. И е може би най-тъпата причина да правиш каквото и да било. Да имаш твърдо мнение по въпрос, с който не си запознат не е философия.

    Обикновено вегетарианците, веганите, суровоядците и т.н. са тези, които са чели някакви неща по въпроса и се интересуват от темата. Пък и да се храниш по начин, различен от общоприетия изисква малко или много сила на волята и дисциплина. Малко хора биха направили чак такова усилие, само за да са модерни.

    В завършек искам да уточня, че аз лично нямам отношение към пожизненото не/вегетарианство. Въобще не съм достатъчно запознат, за да имам каквото и да е мнение. Моят избор на диета е повлиян, но не е продиктуван от това, което съм чел за здравословното въздействие на различните храни. (Просто защото засега съм здрав и мисля, че отганизмът ми може да се справи с умерено количество shit. Ако се разболея от нещо, ще се храня по друг начин.)
    Това, което не мога да понасям е стадния начин на мислене. Идеята, че щом нещо е общоприето, то със сигурност е правилно. Моят опит сочи точно обратното. Ако нещо е общо прието то 99% е неправилно. Просто защото никой не мисли за него, никой не го поставя под въпрос. И в единия процент, в който е правилно, то е криворазбрано.

    ReplyDelete
  4. Solas, вегетарианска, веган или сурова диета е без значение в случая според мен защото това са подробности. а пък аз се опитах да обясня че е важно да се замислим ида се поинтересуваме с какво как и защо се храним и как ни се отразява това. Да отделим време и внимание да почувстваме това което вече чувстваме просто загушаваме по навик. И особено исках да наблегна на не себецентрираният поглед върху нашата диета. Какво ядем има значение не само за самите нас. Нашите приятели, близки, роднини, колеги, изобщо всички до които имаме досег понасят част от последствията на нашите решения. Екологията го отнася също.Така по-общо се опитвам да говоря и да не изпадам в подробности ама не става винаги. :)
    Опитвам се да замисля хората върху някакви алтернативи, а каква алтернатива ще изберат те е тяхна грижа и отговорност. Някак си все едно да разтърсиш някой и да му кажеш "виж! имаш различни възможности тук, прецени обективно и съзнателно коя да избереш."
    Само да вмъкна тук за холестерола, нямам нищо против холестерола ако е в малки количества. Той така или иначе си се генерира от организма ако не му бъде доставен. Следователно ядки бих хапвал без притеснения. За авокадото не знаех... ех че е вкусно авокадото бре.
    Всъщност аз исках да пиша статия за това как да си правим салата от кълнове вкъщи ама нещо мисълта ми е скочила от това как, на защо, после на какви са ползите и после се е завяла в по-общ проблем.
    Ревизирах мнението си за пълното вегетарианство. Сега мисля, че дори и да е мода е много по-добра мода от колкото е другата. Та съм за. :)

    ReplyDelete